Lähihoitaja ei ole mehulasin vaihtaja eikä käsipari

Hyvää kansallista lähihoitajapäivää, kollegani! Tänään on Sinun päiväsi! Sinun, joka olet kohtaamisen ammattilainen ihmisen eri elämän vaiheissa. Sinun, joka teet merkittävää työtä suomalaisen yhteiskunnan eteen ja uskallan väittää, että jokainen suomalainen on ollut tai tulee olemaan jossain kohtaa elämäänsä lähihoitajan huomassa. Onneksi, sillä meistä lähihoitajista on moneksi!

Kuvateksti
kuva: Aki Rask / Tehy

Lähihoitajan työ on kohtaamista ja aitoa läsnäoloa. Lähihoitaja hoitaa ammattitaidolla ja osaaminen on hankittu korkeatasoisella ammatillisella koulutuksella. Lähihoitaja ei ole mehulasin vaihtaja eikä käsipari, vaan rautainen ja koulutettu ammattilainen.

Me Tehyssä näemme, että lähihoitajien tehtävänä on ensisijaisesti asiakkaiden hoito ja ohjaus – kuntoutuksen ja toimintakyvyn ylläpitäminen. Näin voidaan vähentää ikäihmisten palvelutarpeiden lisääntymistä ja edistää elämän laatua.

Tehyn juuri julkaistusta lähihoitajakyselystä käy ilmi, että valitettavasti lähihoitajilla ei ole riittävästi aikaa tällaisiin tehtäviin.

Lähes kaksi kolmannesta vastaajista (69 %) totesi, että asiakkaat joutuivat odottamaan toimintakykyä ylläpitäviä harjoituksia jopa päivittäin tai viikoittain. Siivous ja pyykkihuolto vievät aikaa välittömästä hoitotyöstä. Siivoukseen (52 %) ja pyykkihuoltoon (54 %) lähihoitajien aikaa kului aamuvuorossa puolesta tunnista tuntiin.

Lähihoitajien pitää saada tehdä koulutuksensa mukaista työtä. Siivoukseen ja pyykkihuoltoon taas tarvitaan juuri ko. tehtäviin koulutetut ammattilaiset.

Ylitöitä paahdetaan jatkuvasti

Tehyn kyselyn mukaan lähihoitajat joutuvat joustamaan työyksikön tilanteen vuoksi usein jäämällä ylitöihin (51 %), vaihtamalla työvuoroa (51 %) tai tekemällä ylimääräisen työvuoron (49 %). Syyksi lähihoitajat mainitsivat: ei saada sijaisia, sairauslomat ja työn kuormittavuus.

Lähihoitajat joustavat, koska pitävät työtään merkityksellisenä. He joustavat, koska eivät voi jättää asiakkaita heitteille tai työtovereitaan pulaan!

Lähihoitajat pitävät tutkitusti työtään tärkeänä ja merkityksellisenä. Ja sitä se todella on! Hoitajuus on edelleen monen haaveammatti enkä ihmettele. Alamme ammatit ovat maailman parhaita ammatteja ja siksi itsekin hain itse lähihoitajaopintoihin tasan 30 vuotta sitten enkä ole päivääkään katunut alavalintaani.

Sen sijaan vihainen olen ollut useastikin ja se liittyy siihen, mihin jamaan alamme on päästetty. Kerta toisensa jälkeen lähihoitajat ovat työvoimapula-ammateissa ykkössijalla.

Meillä Suomessa on hyvin yleisesti pulaa osaavasta työvoimasta terveyden- ja sosiaalihuollon ammateissa. Kolme neljäsosaa pula-ammattien top 15 -listan ammateista on meidän sote-alalta.

Vaikein tilanne on juuri lähihoitajien rekrytoinneissa. Saan paljon viestejä teiltä lähihoitajilta siitä, miten loukkaavaa, väheksyvää ja surullista teidän kohtelunne on ollut viime vuosina.

Näiden viestienne myötä pystyn näkemään työ- ja elinkeinoministeriön julkaisemien ammattibarometrien lukujen taakse. Syiden ja seurausten päätteleminen ei ole vaikeaa. Jos kerta toisensa jälkeen joutuu toteamaan, ettei voi keskittyä työvuorossa rakkaaseen työhönsä, vapaa-ajallaan ei ehdi palautua kunnolla eikä palkalla kerta kaikkiaan tule toimeen, en ihmettele, että hoitajapula on räjähtänyt käsiin.

Samalla uskon vilpittömästi siihen, että tämänkin asian voi hoitaa kuntoon, jos tahtoa löytyy. Resepti ei ole mahdotonta toteuttaa: kun kurjistuneet työolot saadaan kuntoon ja palkalla pärjää, tulijoita lähihoitajiksi riittää.

Ja jos joku tohtii väittää, ettei rahalla pystytä houkuttelemaan lähihoitajia töihin, hän ei muista toissavuotista uutista yrityksestä, joka etsi lähihoitajia Helsinkiin reilulla 3000 euron kuukausipalkalla -  tuloksena oli hakijaryntäys. Yrityksen asiakkuuspäällikkö kertoi lopettaneensa hakemusten laskemisen parinsadan kohdalla. Kolmessa päivässä tuli 20-kertainen määrä hakemuksia normaaliaikaan verrattuna ja hakijoissa oli alalle palaavia. Että edelleen rahalla saa ja hevosella pääsee!

Tänään, sinun päivänäsi arvoisa kollegani, haluan kiittää sinua työstäsi lähihoitajana. Kiitos, että tänäänkin olet lähellä ihmistä ammattitaidolla ja pidät huolta meistä suomalaisista. Hyvää ja ansaittua kansallista lähihoitajapäivää sinulle!

toivottaa lähihoitaja-kollegasi Millariikka vm. 1995