Jos työntekijä jää eläkkeelle ennen kuin hän täyttää 68 vuotta, hänen täytyy irtisanoutua ja noudattaa irtisanomisaikaa saadakseen eläkettä.

Kun työsuhde päättyy, on hyvä tarkistaa, että kaikki sujuu kuten kuuluukin. Lue lisää työsuhteen päättymiseen liittyvistä teemoista.
Työnantaja saa irtisanoa työsopimuksen silloin, kun tarjolla oleva työ on taloudellisista, tuotannollisista tai työnantajan toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuvista syistä vähentynyt olennaisesti ja pysyvästi. Ennen irtisanomista työnantajan pitää selvittää, voidaanko työntekijä sijoittaa muihin tehtäviin.
Työntekijä voi irtisanoutua milloin tahansa toistaiseksi voimassa olevasta työsuhteesta irtisanomisaikaa noudattaen. Määräaikaisesta työsuhteesta ei voi irtisanoutua, jos siitä ei ole erikseen sovittu.
Työnantajan on maksettava työntekijälle korvausta työsuhteen perusteettomasta päättämisestä, jos se on päättänyt työsuhteen lainvastaisesti. Korvauksen määrä on vähintään kolmen ja enintään 24 kuukauden palkkaa vastaava summa.
Jos työnantaja maksaa työntekijälle erityisen koulutuksen, työnantaja voi vastineeksi vaatia työntekijää sitoutumaan työhönsä tietyn vähimmäisajan. Jos vähimmäisaika ei täyty, joutuu työntekijä maksamaan takaisin koulutuskustannuksia.
Loppupalkka maksetaan välittömästi työsuhteen päättyessä. Työsopimuksessa voi olla ehto, jonka mukaan loppupalkka maksetaan seuraavana normaalina palkanmaksupäivänä tai esimerkiksi kahden viikon kuluessa työsuhteen päättymisestä. Työtodistus on annettava työntekijälle pyydettäessä.
Määräaikainen työsopimus päättyy sovitun määräajan kuluttua ilman irtisanomista tai purkamista. Määräaikaisen työsopimuksen ennenaikainen päättäminen edellyttää, että työsopimuksessa on sovittu irtisanomismahdollisuudesta.
Työsuhteen päättämisestä voi sopia yhteisymmärryksessä tekemällä sopimus työsuhteen päättämisestä. Tässä yhteydessä on mahdollisuus sopia työntekijälle korvattavasta summasta.
Työnantajan on aina varattava työntekijälle tilaisuus tulla kuulluksi, jos se irtisanoo työntekijän. Työntekijällä on oikeus saada tiedot irtisanomisperusteista ja esittää oma näkemyksensä asiassa.
Sekä työnantaja että työntekijä voi purkaa työsuhteen koeajan kuluessa. Koeaikapurku ei edellytä työsopimuslain mukaista irtisanomis- tai purkuperustetta, mutta sitä ei saa tehdä syrjivällä tai epäasiallisella perusteella.
Työnantajalla on oikeus irtisanoa työsopimus työntekijän henkilöön liittyvillä perusteilla tietyissä tilanteissa. Irtisanominen edellyttää aina asiallista ja painavaa syytä.
Työnantaja voi purkaa työntekijän työsuhteen vain erittäin painavilla syillä. Kynnys työsuhteen purkamiseen on selkeästi korkeammalla kuin irtisanomiseen.
Työntekijää ei voida lähtökohtaisesti irtisanoa ennen kuin hänelle on annettu mahdollisuus korjata menettelynsä antamalla varoitus. Varoituksessa on yksilöitävä syyt, mihin se perustuu.