#MeidänKaikkienAsia: Myös kunnan varhaiskasvatuksessa neuvotellaan 

Tänä keväänä neuvotellaan sote- ja varhaiskasvatusalan palkkauksesta ja muista työehdoista. Hoitajapulasta on tullut vakava ongelma, joka ei ratkea, ellei alan palkkausta ja työoloja paranneta. Niiden saaminen kuntoon on kaikkien suomalaisten yhteinen asia. #MeidänKaikkienAsia -blogisarjassa Tehyn asiantuntijat kertovat neuvotteluista ja niiden taustoista.

Kuvateksti
kuva: iStock

Varhaiskasvatuksen asioista neuvotellaan parhaillaan useassa neuvotteluryhmässä. Tehy on ilmoittanut kuntia ja kaupunkeja edustavalle KT:lle omat neuvottelutavoitteensa, sillä varhaiskasvatuksen puolella on korjattavaa sekä palkkauksessa että työoloissa. Palkkauksen osalta Tehy tavoittelee ostovoiman turvaavan palkankorotuksen lisäksi pidempiaikaista palkkaohjelmaa.

KVTES:n palkkaustyöryhmässä on neuvoteltu jo pitkään uudesta palkkausjärjestelmästä. Viime vuoden aikana asia eteni siten, että uuden palkkausjärjestelmän aihiota testattiin muutamalla paikkakunnalla. Testaus ei vaikuttanut kenenkään palkkaan, mutta sen aikana kerättiin kokemuksia sekä työnantajilta että luottamusmiehiltä. Testaus onnistui hyvin ja neuvottelut uudesta palkkausjärjestelmästä ovat yhä jatkuneet ja tiivistyneet nyt neuvottelukierroksen aikana.

Muita varhaiskasvatuksessa tärkeitä asioita, joita neuvottelukierroksella tavoitellaan, ovat mm.

  • työvuoroluetteloa koskevien määräysten parantaminen
  • lepotaukoasiat
  • suunnitteluaika tai vastaava myös lastenhoitajille
  • oikeus työvaate- ja työjalkinekorvaukseen

KVTES on kunta-alan työehtosopimus, jonka piiriin kuuluvat varhaiskasvatuksen tehyläiset. KVTES:ssä on oma liite 5, jossa on varhaiskasvatuksen henkilöstön palkkausmääräykset. Lastenhoitajat ovat KVTES:in suurin henkilöstöryhmä.

Seuraa neuvottelukierrosta www.tehy.fi/neuvottelukierros