Päiväkodissa todettu koronatartunta – kenellä on oikeus tietää?

Jos päiväkodissa todetaan koronatartunta, päiväkoti on suljettava ainakin osittain. Altistunut henkilökunta ja lapset joutuvat karanteeniin. Tietoa ei voi pimittää.

Kuvateksti
Kuva: Mikko Nikkinen

Päiväkodissa on todettu koronavirustartunta, ja henkilökunta asetettu karanteeniin. Työnantaja kieltänyt päiväkotia kertomasta tilanteesta vanhemmille, vaikka on todennäköistä, että myös lapset ovat altistuneet. Missä menee avoimuuden ja salaisuuden raja? Työelämässä terveystiedot ovat salassa pidettävää tietoa. Työnantaja ei voi kertoa, kuka tartunnan on saanut, mutta todetusta tartunnasta on kerrottava kaikille altistuneille ja heidän lähipiirilleen. Tällaista tietoa ei voi pimittää.  

Työpaikat toivovat lisää valtakunnan tason ohjeistusta, sillä kunnissa ohjeistus vaihtelee jopa kunnan sisällä ja päiväkotien välillä. Osa päiväkodeista on siirtynyt käytäntöön, jossa vanhemmat eivät saa tulla sisään vaan tuovat lapset ulko-ovelle ja noutavat heidät siitä. Yhteisten tilojen käyttökin vaihtelee: voiko jumppasalia käyttää?  

Moni yritys ja kunta on päätynyt lomauttamaan varhaiskasvatuksen henkilöstöä. Henkilökunnan määrä halutaan jälleen minimoida, ja mitoituksia ei kaikin paikoin taaskaan noudateta. Onneksi näin ei toimita kaikkialla. Henkilökuntaa ei tulekaan poikkeuksellisessa tilanteessa vetää minimiin. On kuitenkin selvä, että lasten määrän vähentyessä myös kasvattajatarve pienenee.  

Monissa kunnissa on työtekijöille löytynyt uusia työtehtäviä, ja kunnat lomauttavat varovasti. Kunnat siirtävät päiväkotien henkilökuntaa monenlaisiin tehtäviin kuntien sisällä.  

Yhden työpaikan periaate eli yksi työntekijä – yksi työpaikka on tärkeä muistaa. Ketään ei siirrellä paikasta toiseen, sillä keikkailu ei sovi koronaan ja kohtaamisten määrä tulee minimoida. Päivä siellä, toinen täällä lisää tartuntojen mahdollisuutta.