Kuva: iStock

Nuhaisen lapsen paikka on kotona

Jos lapsella on edes lieviä flunssan oireita, hänen tulee pysyä kotona. Lapsi voi mennä takaisin päiväkotiin, kun hän on ollut oireeton yhden vuorokauden ajan. 

Kunnat ovat antaneet vaihtelevia ohjeita siitä, saako nuhaisen, yskäisen ja jopa kuumeisen lapsen viedä päiväkotiin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on tänään antanut linjauksen. Sen mukaan lievästikin flunssaisen lapsen paikka on kotona. 

THL:n ohjeistusta on nyt tärkeä noudattaa. Päiväkodissa mikrobit tarttuvat helposti käsienpesusta ja yskimistekniikan opettelusta huolimatta. Ohjeistetut turvavälit eivät onnistu. Tartuntavaarassa on lasten lisäksi henkilökunta, joista osa kuuluu riskiryhmään. Vaarassa ovat myös niin lasten kuin työntekijöiden riskiryhmässä olevat perheenjäsenet.  

Monelle voi työstä poisjäänti olla hankalaa, ja hoitajan kotiin saaminen sitäkin hankalampaa. On kuitenkin muistettava, että riskiryhmään kuuluvat ja/tai 70-vuotiaat isovanhemmat eivät nyt saa hoitaa lasta.  

Korona viruksen tartuntojen ehkäiseminen on myös varhaiskasvatuksen tehtävä. Ympäri maan tulee viestiä siitä, että päiväkoteja ja ryhmiä yhdistellään. Ministeriö on kuitenkin linjannut, että lapsia ei suositella siirrettävän toimipaikasta toiseen. Sama koskee henkilökuntaa.  

Varhaiskasvatus tulee järjestää sitä tarvitseville lapsille tutussa varhaiskasvatuspaikassa. Ministeriö on niinkään ohjeistanut, että päiväkodeissa on myös syytä toimia tavanomaista pienemmissä ryhmissä. Nyt on se hetki, kun ohjeistuksia ja määräyksiä on kunnissa noudatettava.  

Toimiva varhaiskasvatus korvaamattoman tärkeä palvelu aina ja sen merkitys korostuu tilanteessa, jossa elämme. Varhaiskasvatus mahdollistaa lukemattomien sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten ja monien, monien muiden ammattilaisten työssäkäynnin ja sitä kautta sen, että yhteiskuntamme säilyy toimintakykyisenä.  Työnantajan vastuulla on taata turvallinen työympäristö myös varhaiskasvatuksen henkilöstölle.  

Kommentit

Käyttäjän Eeva Massalin kuva

Työntekijöiden ja lasten siirtoja on jo tapahtunut mm. Vantaalla ja Espoossa. Ihmetyttää, että voidaan siirtää suoraan päiväkodista vanhuksia hoitamaan. Eikö se ole iso riski? Luulisi, että ensin ollaan 2 vkoa karanteenissa tai ainakin siirtyvät testattaisiin.. outoa välinpitämättömyyttä.