Esitys työaikalaiksi lisää työsidonnaisuutta

Kuvateksti
Kuva: iStock

YLE:n artikkeli tältä aamulta hehkuttaa joustotyötä ja työaikalakiuudistusta. Artikkelin luettuani haluan sanoa muutaman asian.

Työaikalain uudistuksessa joustot lisääntyvät, mutta vain harvat työntekijät voivat itse päättää työajoistaan. Monella työsidonnaisuus lisääntyy ja ylityöt vähenevät, jos työaikalakiesitys hyväksytään eduskunnassa.

Työaikalakiuudistus sallisi muun muassa jaksotyön käytön laajentamisen. Jaksotyöläinen ei voi valita milloin työskentelee, vaan työnantaja suunnittelee työvuorojen alkamis- ja päättymisajat työvuoroluetteloon. Työpäivä voi olla 15 tunnin mittainen, koska yhdeksän tunnin vuorokausilepo on ainoa rajoite työpäivän pituudelle.  

Viikon työtuntien määrää ei myöskään ole rajoitettu, riittää kunhan saa 24 tunnin yhtäjaksoisen lepoajan, joka ei tarvitse olla kalenteripäivä.

Suostumus ylityöhön kysytään jaksotyöläiseltä vasta kun kolmen viikon 120 tuntia ovat täynnä. Työaikasuojelu, mahdollisuus työ- ja perhe-elämän yhteensovittamiseen ja ansiot ovat jaksotyössä olennaisesti huonompi kuin muilla työntekijöillä.

Työaikalakiesitys ei edistä työaikasuojelua, joten sitä ei tule tällaisenaan hyväksyä.