Lainaan työntekijää: ”Osastollamme on myös huonossa kunnossa olevia asukkaita, jotka tarvitsisivat enemmän hoitajan läsnäoloa, mutta sitä on mahdotonta antaa tilanteen vuoksi. Hyvä saattohoito ei siis toteudu. Mistä saisimme apua tähän tilanteeseen?”
Jokaisella meistä on oikeus arvokkaaseen kuolemaan, hyvästien jättämiseen, hyvään perushoitoon ja kivunlievitykseen. Hoitolaitoksessa kuolevalla ihmisellä on oikeus hoitohenkilökunnan läsnäoloon. Henkilöstöä ja hyvää hoitoa tarvitaan myös siellä, missä tehohoitoa ei enää tarvita.
Kuoleva potilas tarvitsee kivunhoitoa, hyvää perushoitoa, läsnäoloa ja läheisiä. Saattohoidon tarkoituksena on tukea ja hoitaa kuolevaa ihmistä ja hänen läheisiään parhaalla mahdollisella tavalla. Hoito on yksilöllistä ja kunnioittaa inhimillisiä arvoja. Saattohoidossa kuolevalla ja hänen läheisillään on mahdollisuus valmistautua kuolemaan.
Koronapandemia on tuonut kuoleman kaikkien koteihin. Kuolleiden määrät kipuavat kymmenistä satoihin ja tuhansiin. Olemme nähneet hoitohenkilökunnan tuskan espanjalaisissa vanhainkodeissa, joissa vanhukset ovat kuolleet yksin. Kenelläkään ei ollut aikaa arvokkaaseen saattohoitoon.
Kuolevien potilaiden kanssa työskentelevä hoitohenkilökunta saa kantaakseen liian suuren eettisen kuorman, jos arvokas saattohoito ja kuoleman kohtaaminen ei ole mahdollista henkilöstöpulan vuoksi.
Suomalaista terveydenhoitoa on ylistetty. Nyt pandemian kourissa on otsikoihin ovat nousseet teho- ja kotihoito. Otsikoille on syytä, sillä molemmissa on omat haasteensa. Koko sosiaali- ja terveydenhuolto on suuren haasteen äärellä. Jälkiä korjataan vielä kauan sen jälkeen, kun virus on selätetty.