Sote-alan kriisiä ei nappikaupalla korjata

Yksityissektorin työehtosopimusneuvottelut ovat käynnistyneet. Tämä tarkoittaa, että tapaamme työnantajaliiton neuvottelijoita eri sopimusaloilla tiiviisti. Neuvotteluissa käsitellään sekä työntekijäpuolen että työnantajaliiton tavoitteita uudeksi työehtosopimukseksi. Tyypillisesti työnantajat hakevat ratkaisuja, jotka ”joustavoittavat työntekoa”. Työntekijäleiristä tällaiset joustot nähdään heikennyksinä tai halpuutuksina.

Kuvateksti
Kuva: Siri Lindén

Neuvottelujen ydin on löytää ratkaisu, joka tyydyttää molempia osapuolia. Vaikeuskerrointa lisää sote- ja vaka-alalla palkkojen jälkeenjääneisyys ja heikot työolot. Onko mitään, mistä voimme enää joustaa? Jotta alan epäkohtia saadaan korjattua, on nimenomaan työnantajien sitouduttava alan kehittämiseen. Alan kriisiä ei pelkkä sulle-mulle -nappikauppa enää korjaa. Tarvitaan ratkaisuja, jotka parantavat alan työoloja ja palkkausta. Jotta saavutamme ratkaisun, joka lisää sote- ja varhaiskasvatusalan veto- ja pitovoimaa, on työnantajien ymmärrettävä muutoksesta koituvat hyödyt pitkällä tähtäimellä. Lyhyellä tähtäimellä työnantajat eivät halua korottaa alan palkkoja, koska se vähentää voittoja.

Tehyn tavoitteet on kerätty ammattiosastoilta ja jäseniltä: kiky-tunnit on poistettava, sote-alan palkkakuoppaa tasoitettava tasa-arvoerällä ja työhyvinvointia edistettävä. Lisäksi työehtosopimuksiin halutaan parannuksia mm. perhevapaa-, työaika- ja palkkausmääräyksiin. Myös henkilöstön edustajien toimintaedellytyksiä on parannettava.

Työnantajaliitto vastustaa jopa kiky-tuntien poistamista. Kikyn työajan pidennys tarjoiltiin työnantajille aikanaan kuin Manulle illallinen, kun Sipilän hallitus uhkasi pakkolaeilla. Viime viikkojen aikana tehdyissä tes-ratkaisuissa kiky-tunnit on kuitenkin poistettu työehtosopimuksista. Niinpä yksityisellä sote-alallakin on todettava työnantajaliitoille: mikä laulaen tulee, se viheltäen menee. Tehyläiset eivät suostu kikyä jatkamaan. Ei ole oikeudenmukaista, että vientialaa varten toimeenpantu kiky poistuu miesvaltaisilta aloilta, mutta naisvaltaiset alat jäisivät talkoisiin. 

Tehy on kiertänyt yhdessä SuPerin ja ERTOn kanssa yksityissektorin jäsentilaisuuksissa kuulemassa jäsenistön tunnelmia kymmenellä paikkakunnalla. Viesti on selvä: sote-alan palkkaus ja työolot on korjattava, kysymys on alan veto- ja pitovoimasta. Muutos ei tapahdu itsestään, muutos on tehtävä. Tarvitsemme muutokseen jokaisen jäsenen tuen. Neuvottelupöydässä olemme juuri niin vahvoja kuin jäsenistömme tuki. Kun jäsenistö seisoo asettamiensa tavoitteiden takana, olemme yhdessä parantamassa alan työoloja ja palkkausta.

Aloita tarkistamalla ja päivittämällä jäsentietosi, jotta Tehyn viestit tavoittavat sinut. Ajankohtaista tietoa saat myös Tehyn liittokierros-sivustolta.