Korona muutti perhe-elämän – myös hyvässä

Monessa perheessä iltaralli loppui kuin seinään. Nyt ei kuskata jalkapallo- eikä säbätreeneihin. Ei balettiin eikä viulutunnille. Tilanne, jossa elämme, voi olla myös mahdollisuus.

Kuvateksti
Kuva: iStock

Lasten harrastuksiin ja niihin kuskaamiseen normaalisti menevä aika voidaan nyt pyhittää toisenlaisille yhteisille asioille. Voi valmistaa ruokaa ja syödä yhdessä ajan kanssa; leipoa, pelata korttia, potkia palloa, lukea kirjoja, jumpata ja venytellä; pitää tietokilpailua, ulkoilla, katsoa vanhoja valokuvia, maata sohvalla tai vaikka siivota yhdessä.  

Jos maa on jo lumeton, pyörät voi ottaa esiin, huoltaa yhdessä ja lähteä porukalla pyörälenkille. Askarrella pääsiäiskortit ja ilahduttaa niitä, joita nyt ei voi tavata. Tai miten olisi 500 tai 1000 palan palapeli usean päivän yhteisenä haasteena?  

Monessa kodissa lienee paljon pelejä, joita pelataan vain harvoin. Puhelimet, pleikat ja harrastukset ovat syrjäyttäneet lautapelit. Ehdotin omalle perheelle, että otetaan peli päivässä, pelataan ja arvioidaan, pidetäänkö vai laitetaanko kiertoon. Ehdotus sai varovaista kannatusta. Ehdotin myös että 30-60 min päivässä voisi ”uhrata” siivoamiselle, järjestämiselle ja turhan tavaran poistamiselle. Kannatusta tälle odotellessa… 

Monissa perheissä sekä vanhemmat että lapset ovat nyt etänä, mikä muuttaa työ- ja koulupäivien kulkua. Pyjamassa voi olla vaikka koko päivän. Asiantuntijat painottavat rutiinien ja aikataulujen merkitystä. Miten perheet, jossa toinen tai molemmat vanhemmat ja useampi lapsi ovat etänä mahtuvat ”etäilemään” saman katon alla?  

Haasteita on varmasti monia, ja joka perheellä omanlaisensa. Toisilla eivät riitä työpöydät, toisilla tietokoneet ja toisilla palaa pinna. Päiväkoti-ikäiset, eskarit ja pienimmät peruskoululaiset tarvitsevat virikkeitä ja huomiota eivätkä varmastikaan aina ymmärrä että ”äidillä on nyt tärkeä kokous, äiti tulee kohta”. Mikä kokous – eihän täällä ole muita. Paitsi Teams.  

Vähän isommat vaativat perään katsomista ja kaikkein isoimmat hoitelevat itsensä – kunhan jaksavat nousta sängystä. Yhtä kaikki – kaikkien pitää syödä monta kertaa päivässä. Yhteiset ruokailuhetket katkaisevat hyvin kaikkien työpäivän. Kokkausvastuuta voi jakaa myös lapsille, varsinkin niille, jotka ovat köksän tunneilla käyneet.  

Tiivis yhteiselo voi olla haastavaa. Se, mikä toimii yhdelle ei välttämättä toimi toiselle. Jokainen perhe voi miettiä mitä hyvää tästä voisi tulla omalle perheelle. Toivottavasti jokaiselle jotakin.