Miksi hoitajien palkkoja on niin vaikeaa korjata – vai onko?

Perjantaina valtava määrä hoitajia kokoontui eduskuntatalolle vastustamaan pakkotyölakia, jolla käytännössä estetään hoitajien työtaistelutoimet. Äänekäs ja vihainen joukko vaati päättäjiä vihdoin heräämään todellisuuteen.

Hoitajapula ja sen aiheuttama potilasturvallisuuden vaarantuminen on läsnä hoitajien ja suomalaisten arjessa joka päivä. Hoitajapulan korjaamiseen ei näytä kenelläkään olevan velvollisuutta, vastuuta eikä halua. Palloa on heitelty vuosikausia päättäjien ja työnantajien kesken, mutta koppia ei ole ottanut kukaan vaan tilanne on päästetty kriisiytymään.

Hoitajapulan korjaaminen vaatii monenlaisia toimia. Yhtä taikakeinoa ei ole. Tarvitaan muutoksia esimerkiksi työpaikan johtamiskulttuuriin, työaika- ja työolomääräyksiin sekä palkkaukseen. Työolojen ja palkkauksen korjaamisella vaikutetaan siihen, että sote-sektorille saadaan houkuteltua lisää hoitajia ja lisätään työssä olevien pitovoimaa. Työolo- ja palkkamääräyksiä voidaan muuttaa vain työehtosopimuspöydässä.

Perjantaina kourallinen kansanedustajia rohkeni astua ulos pylvästalosta kaatosateeseen kuulemaan hoitajien viestiä. Kansanedustajien viesti vasemmistoliitosta, vihreistä ja demareista oli selkeästi ja suoraan se, että rahoitus hoitajien palkankorotukselle löytyy, kunhan Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT tekee sopimuksen Tehyn ja SuPerin kanssa.

Eli rahasta tämä ei siis ole kiinni. Mistä sitten kiikastaa? Katseet kääntyvät KT:n suuntaan. Miksi kanssanne on niin vaikeaa sopia hoitajien palkoista, vaikka 1.1.2023 lukien rahoittajana toimivan tahon edustajat ovat tuoneet selkeää viestiä siitä, että rahoitus ei aiheuta ongelmaa? Viimeksi asiasta kertoi julkisuudessa ministeri Lindén 17.9.2022.

KT:ssa päätösvaltaa käyttävät tällä hetkellä vielä kuntien edustajat: Lahden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Rostedt (Kok.), Laitilan kaupunginjohtaja Lauri Kattelus (Kok.), Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä (Kok.), Vantaan henkilöstö- ja konsernijohtaja Kirsi-Marja Lievonen (SDP), Euran kunnanjohtaja Juha Majalahti (SDP), Parkanon terveys- ja hyvinvointijohtaja Taina Niiranen (Kesk.), Espoon palvelutuotantopäällikkö Taneli Kalliokoski (Kesk.), Kiteen kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Marko Koskinen (PS), Kajaanin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Eila Aavakare (PS), Pornaisten kunnanvaltuutettu Mari Huusko (Vihr.) ja Tuusulan konsernijaoston jäsen, HM Pekka Heikkinen (Vas.).

Teidän käsissänne on, miten nopeasti sopimus Bulevardilla tai sen ulkopuolella syntyy.