Tehy ja SuPer ovat vaatineet sote-alan henkilöstölle erityiskompensaatiota johtuen valtion säätämistä tiukennuksista työehtoihin.
Ruotsissa painitaan samojen ongelmien kanssa kuin Suomessa. Miten saada hoitohenkilöstö riittämään ja venymään pandemian aikana, kun hoitajista on pulaa ihan normiarkenakin. Ruotsissa ei ole turvauduttu Suomen tavoin pakottamiseen vaan sopimiseen.
Ruotsalainen Vårdförbundet on tehnyt kriisitilasopimuksen kunnallisen työnantajaliiton kanssa. Sopimus koskee maakunnissa, kunnissa ja kunnallisissa yhtiöissä työskenteleviä työntekijöitä ja antaa työnantajalle valmiuslain tyyppisiä mahdollisuuksia poiketa normaaleista lain ja sopimuksen mukaisista työehdoista. Yksittäisen työntekijän osalta sopimusta voidaan soveltaa neljän viikon ajanjakso kerrallaan. Sopimus koskee kaikkia rajoitusten piirissä olevia henkilöitä. Tällä hetkellä rajoitusten piirissä ovat vain Tukholman alueen tehohoidossa työskentelevät hoitajat, mutta tilanne voi muuttua ja laajentua nopeastikin.
Rajoitusten piirissä oleville maksetaan normaalin kuukausipalkan lisäksi kriisikorvaus, joka on 120% perustuntipalkasta. Jos työntekijällä teetetään hätäylityötä, kriisikorvaus nousee 120 prosentista 150 prosenttiin.
Ruotsin malli on reilu ja oikeudenmukainen. Jos oikeuksiasi rajoitetaan ja työvelvoitettasi lisätään, siitä maksetaan korvaus.
Kuntatyönantajat, Hyvinvointiala Hali ry ja Suomen hallitus, eikö näin pitäisi olla myös sivistysvaltio Suomessa?