Löytyykö työpaikaltasi kiusaajia?

Vähintään joka neljäs on kokenut epäasiallista kohtelua tai kiusaamista työpaikalla Kevan työhyvinvointitutkimuksen mukaan. On surullista, että kuntatyössä terveysala nousee tilastoissa kärkeen. Miten on mahdollista, että olemme toisten auttajia ja toisten kiusaajia?

Työpaikkakiusaamisen tunnistaminen ei ole helppoa työpaikan arjessa. Myös kiusaamiseen puuttuminen ei ole helppoa. Ohimenevä huono kohtelu ei ole työpaikkakiusaamista, mutta kun se toistuu ja on systemaattista, puhutaan työpaikkakiusaamisesta. Kiusaaja voi olla työntekijä tai esimies ja se voi kohdistua esimieheen, toiseen työntekijään tai omaan alaiseen. Ilmenemismuotoja ovat mm. pahan puhuminen, toisen kyseenalaistaminen, mitätöiminen tai fyysinen väkivalta.

Työpaikkakiusaaminen on kiusatuksi tulleen henkilökohtainen kokemus. Kukaan ei voi toisen tunteita kokea. Kiusatulla on vastuu kertoa kiusaajalle, että kokee toisen käyttäytymisen epäasialliseksi. Tiedämme, että ajan myötä kiusatun työhyvinvointi heikkenee. Hänen itsetuntonsa on nujerrettu. Hänen on vaikea nousta alistetusta asemasta ja alkaa vaatia oikeuksiaan. Luovuttaminen ja työpaikan vaihto saattavat tuntua paljon helpommalta vaihtoehdolta.

Esimiehellä on tärkeä rooli työyhteisössä. Johtaminen ratkaisee millaista käytöstä työpaikalla sallitaan. Esimiehellä on velvollisuus puuttua asiaan huomattuaan kiusaamista. Mutta myös koko työyhteisöllä on vastuu puuttua siihen. Työpaikkakiusaaminen on rikoslain mukaan rangaistava teko. Ja kaikkien näiden velvollisuuksien, vastuiden ja rangaistusten jälkeenkin joka neljäs joutuu kiusatuksi.

Puuttumiseen on kehitetty selkeät toimintaohjeet, mutta aina prosessi ei mene kuin Strömsössä. Pahimmassa tapauksessa kiusattua voidaan alkaa syyttää tilanteesta. Ei ole täysin tavatonta sekään, että pahimmillaan kiusattu koetaan työyhteisössä hankalaksi hänen ottaessaan vaikean asian esille ja hänet siirretään toiseen työyksikköön.

Työpaikkakiusaaminen on arka aihe keskustelulle. Nyt on kuitenkin katsottava totuutta silmiin.

Tehy järjestää teemasta jäsenillan, jolloin jäsenillä on mahdollisuus kertoa kokemuksiaan työpaikkakiusaamisesta joko puhelimitse tai sähköisesti, nimellä tai nimettömänä. Jäseniltaa seuraa STOP työpaikkakiusaamiselle -seminaari 28.4.2015, jossa käsitellään epäasiallista kohtelua – miten se ilmenee ja mitkä vaikutukset sillä on organisaatioissa. Jäsenillasta ja seminaarista löydät lisää tietoa Tehyn verkkosivuilta.