Hoitajilla on töissä liian kuuma, missä viipyvät ratkaisut?

Olemme saaneet nauttia poikkeuksellisen lämpimästä kesästä ja hellekausi on kestänyt pitkään. Tätähän olemme odottaneet koko talven. Kolikolla on kuitenkin toinenkin puoli. Kesä ja lämmin lisää terveydenhuollon palveluiden tarvetta. Lämmin ilma saa ihmiset liikkeelle, jolloin myös sattuu ja tapahtuu kaikenlaista. Useat iäkkäät tai jonkun perussairauden omaavat henkilöt kärsivät helteistä. Päivystyksissä onkin ollut kiire.

Kuvateksti
Kuva: iStock

Helteellä työskentely voi olla pahimmillaan uuvuttavaa. Kun elimistö yrittää sopeutua kuumuuteen, niin hikoilu lisääntyy, jolloin neste- ja suolatasapaino voi häiriintyä. Työskentely kuumassa altistaa lämpösairauksille, kuten lämpöpyörtymiselle ja lämpöuupumiselle. On tärkeä tunnistaa ensimmäiset merkit, kuten väsymys, päänsärky ja huonovointisuus. Tällöin pitää hakeutua välittömästi viileämpiin tiloihin ja palauttaa nestetasapainohäiriö juomalla muutakin kuin pelkkää vettä.

Sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla on painittu kuumien työolosuhteiden kanssa jokaisena hellekesänä. Jo vuonna 2018 aluehallintovirasto teki useiden yhteydenottojen jälkeen selvityksen lämmön vaikutuksista potilaisiin ja työntekijöihin. Tehy uutisoi 30.7.2018, että selvityksen mukaan liki puolet työntekijöistä kertoi helteen aiheuttaneen terveysongelmia tai –haittoja. Tämä oli siis vuonna 2018! Mitä on tapahtunut sen jälkeen?

Nyt eletään vuotta 2021 ja olemme edelleen saman ongelman edessä. En ole tekniikan asiantuntija ja siksipä voinkin heittää ilmoille ihmetyksen: mikä tässä on niin vaikeaa? Meillä on paljon työpaikkoja, joissa ilmastointi ei vain toimi niin kuin pitäisi. Ilmastointijärjestelmien nykyaikaistaminen on tärkeää. Ja nyt en tarkoita uusien pöytätuulettimien hankkimista, vaikka nekin ovat tyhjää parempia.

Kuumassa työskenteleviä kehotetaan usein pitämään taukoja ja juomaan paljon. Ohje on hyvä, mutta käytännön toteutus usein mahdotonta ilman hyvää työn suunnittelua. Sote -alan työntekijät ovat tottuneet välttämään juomista, koska jossain vaiheessa se aiheuttaa tarvetta tauolle, jota ei välttämättä ennätä pitämään.

Koronan olemassaolo tuo vielä omat haasteensa. Työskentely suojavaatteiden kanssa lisää altistumista lämmölle ja työolosuhteet voivat olla ihan mahdottomat. Kerroin eräälle toimittajalle esimerkin kotisairaanhoidosta, jossa hoitaja saattaa kylvettää asiakkaan muoviset suojavaatteet päällä. Voi vain kuvitella sitä hikoilun määrää! Toimittaja totesi, että taitaa olla aika yleinen käsitys, että ongelma ei kosketa kotisairaanhoitoa, koska työtehtävinä on vain verenpaineen mittaaminen ja lääkkeiden antaminen. Kuumuuden kanssa painitaan siis monissa eri työpaikoissa, jos niissä ei ole ilmastointia.

Työnantajan työsuojeluvelvoitteeseen kuuluu selvittää työn aiheuttamat terveysvaarat. Kun vaarojen arvioinnissa nousee esille mahdollinen lämpöaltistuminen, vaatii se toimenpiteitä. Työsuojeluviranomaiset ovat linjanneet, että työnantajan on ryhdyttävä työolojen parantamiseen erityisesti, kun työpaikan ilman lämpötila ylittää 28 °C. Ennaltaehkäiseminen on tässäkin asiassa kaiken A ja O.  

3 pointtia lämpöolojen hallitsemiseksi:

 

  • työtilojen viilennys
  • riittävästi taukoja
  • juotavaksi muutakin kuin vettä