Kymenlaakso ja Kanta-Häme näyttävät esimerkkiä - henkilöstön edustaja mukana VATE:ssa

Sote-uudistusta ryhdytään luotsaamaan eteenpäin hyvinvointialueilla aluksi väliaikaisten valmistelutoimielinten (VATE) johdolla. On huolestuttavaa, että henkilöstön edustajat ovat monin paikoin jäämässä paitsioon näissä toimielimissä. Positiivisen poikkeuksen muodostavat Kymenlaakso ja Kanta-Häme.

Kuvateksti
kuva: iStock

Sote-uudistuksen lakikokonaisuuden käsittely on vielä kesken, mutta tullessaan hyväksytyksi hyvinvointialueen kuntien, perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon yhteistoiminta-alueiden, sairaanhoitopiirin ja erityishuoltopiirin sekä alueen pelastustoimen on välittömästi lain voimaan tultua muodostettava väliaikainen valmistelutoimielin VATE.

Lähes kaikki mahdolliset tulevat hyvinvointialueet ovat alkaneet ainakin keskustelemaan, elleivät jo päättämään asiasta. Lakiesityksen mukaan VATE vastaa hyvinvointialueen toiminnan ja hallinnon valmistelusta siihen saakka, kunnes aluevaltuusto, mahdollisesti alkuvuodesta 2022 valitaan. Kyse on reilun 6 kuukauden mittaisesta rutistuksesta ja työtä tällä elimellä riittää.

Kuten KT Kuntatyönantajatkin muistuttaa yhteistoiminnasta sote-uudistuksessa ”Hyvinvointialueiden väliaikaishallinto tulee tekemään hyvinvointialueita sitovia henkilöstöä koskevia päätöksiä ja sopimuksia toimivaltansa rajoissa. Tämän vuoksi myös väliaikaishallinnolla on velvollisuus noudattaa yhteistoimintalain periaatteita.” VATE siis keskustelee, suunnittelee ja päättää merkittävässä määrin sosiaali- ja terveysalan henkilöstöä koskevista asioista.

Vaan mikä on totuus yhteistoiminnasta alueilla? Miten henkilöstöstä tosiasiassa halutaan keskustella? Tällä hetkellä valitettavasti ympäri Suomen kuuluu monenlaisia soraääniä, ettei henkilöstön edustajia pidä ottaa mukaan VATE:en. Syitä ja selityksiä on laidasta laitaan.

Valitettavasti itselleni tulee mieleen, että nopeaan aikatauluun ei haluta aidosti henkilöstö-näkökulmaa, koska pelätään sen hidastavan prosessia. VATE:n rinnalla on toki yhteistoimintalain hengen mukaisesti yhteistoimintaelin. Jos linjaukset ja päätökset tehdään kuitenkin VATE:ssa  niin eikös se olisi asioiden etenemisen kannalta henkilöstöedustajan tai henkilöstöedustajien paikka?

Tehyssä ja tehyläisinä henkilöstön edustajina haluamme aidosti auttaa tulevia hyvinvointialueita onnistumaan. Alueilla on nyt mahdollisuus osoittaa henkilöstön äänen kuulemista ja arvostusta myös tällä tavoin. Mahdollisen tulevan hyvinvointialueen vetovoima työnantajana voi muodostua pienistä asioista.

Esimerkillisinä alueina Kymenlaakso ja Kanta-Häme ovat ottaneet henkilöstöedustajat mukaan VATE:en.

Suosittelen muille alueille etätutustumiskäyntiä näihin.