Kylmä sää ja pakokaasut koronatestaajien riesana

Drive in -näytteenottotoiminta on uusi toimintamalli terveydenhuollossa. Asiakas saa palvelun ilman, että hänen tarvitsee nousta pois auton kyydistä.

Kuvateksti
kuva: Pasi Leino

Näytteenotto kestää muutaman minuutin ja asiakas voi jatkaa matkaa.  Hoitaja jää vastaanottamaan seuraavan asiakkaan. Koronaepidemian myötä hoitajan työympäristö on muuttunut sisätiloista ulos. Tämä on iso muutos työolosuhteille.

Työnantajan velvollisuus on tarkkailla työympäristöä, tunnistaa työstä aiheutuvat haitat ja vaarat sekä arvioida niiden riskit työntekijöiden terveydelle ja turvallisuudelle. Drive in -näytteenottopisteiden työympäristössä on paljon haasteita ja osa niistä muuttuu eri vuodenaikoina. Tämän vuoksi vaarojen arviointia pitää tehdä aina tilanteen muuttuessa ja tässä tapauksessa ilmojen muuttuessa.

Yksi iso haaste Drive in -näytteenotossa on autojen pakokaasut. Tämän työnantajat ovat pääsääntöisesti huomioineet hyvin vaarojen arvioinnissa ja on tehty toimenpiteitä, joilla on varmistettu työntekijöiden työturvallisuus. Paljon pienemmältä kuulostava vaara on kuitenkin jäänyt vähemmälle huomiolle eli työntekijöiden vaatetus ulkotiloissa.

Jo keväällä saimme ensimmäiset yhteydenotot, kun näytteenottajat ottivat koronanäytteitä viikonloppuna kylmässä kevätsäässä ja värjötellen ulkona sisäkengissä, normaalit työ- ja suojavaatteet päällä. Se oli kylmää kyytiä kädet kontassa tehdä töitä. Kesä ja lämmin ilma toi helpotusta.

Nyt kun olemme menossa kohti talvea, pitää vaarojen arvioinnissa huomioida kylmä sää ja se, että työtä tehdään autojen lähellä. Tämä vaatii toimenpiteitä, miten pukeutumisella, liukuesteillä ja turvakengillä turvataan näytteenottaja. Onneksi on hyviä esimerkkejä työpaikoista, missä kunnon varusteilla on suojattu työntekijät. Useissa työpaikoissa niitä vasta mietitään. Tärkeintä on, että riittävillä talvioloihin soveltuvilla suojavarusteilla pidetään työntekijät terveinä työssä - myös talvella.