Sovintoesitys hyväksyttiin, Ahvenanmaan lakko päättyy

Tehy ry, Tehyn Ahvenanmaan ammattiosasto ja Ahvenanmaan maakuntahallitus ovat hyväksyneet tänään iltapäivällä valtakunnansovittelijan sovintoesityksen ja noin 400 maakuntahallituksen palveluksessa olevaa tehyläistä koskenut lakko päättyy. Samalla päättyy myös Tehyn asettama lakon alaista työtä koskeva hakukielto.

Tehyn keskeisinä tavoitteina olivat peruspalkkatason nostaminen, työn vaativuuteen perustuva palkkausjärjestelmä sekä samapalkkaisuuden edistäminen. 

Sovintoesityksen mukaan työn vaativuuden arviointiin varataan yhteensä 1,5 miljoonan euron suuruinen palkkapotti, josta reilu kolmannes on osoitettu kokonaan hoitohenkilöstölle. Siltä varalta, että työn vaativuuden arviointia ei ole saatettu loppuun 1.5.2016 mennessä, sovintoesitys sisältää sanktion työnantajalle palkkapotin jakamisesta. 

Sovintoesitys sisältää koulutetun hoitohenkilöstön peruspalkkatason nostamisen 30-70 eurolla siten, että nyt sovitut tasokorotukset tulevat Ahvenanmaalla jo aiemmin sovitun työllisyys- ja kasvusopimuksen mukaisten korotusten päälle. 

- Työn vaativuuteen perustuvan palkkausjärjestelmän rakentaminen Ahvenanmaalle sekä siihen varattu raha on merkittävä saavutus. Se antaa koulutetun hoitohenkilöstön kannalta nyt sekä edellytykset että euroja korjata palkkauksen epäkohtia ja edistää samapalkkaisuuden toteutumista, toteaa Tehyn edunvalvontajohtajaJukka Maarianvaara

Sovintoesityksen hyväksyminen merkitsee sitä, että lakko loppuu ja tehyläiset palaavat töihin niin pian kuin mahdollista, kuitenkin viimeistään torstaina 11.12.2014.  

Lisätietoja:

Tehyn edunvalvontajohtaja Jukka Maarianvaara
gsm 040 7031 387

Tehy Ahvenanmaan ammattiosasto:
Tehyn pääluottamusmies Pirjo Åkerblom
gsm 050 577 0315 (Ruotsin lisäksi kommentointimahdollisuus myös suomeksi.)