Lehtikuva / Roni Lehti

Toiseen aaltoon on ollut aikaa valmistautua

Koronan toinen aalto lähestyy uhkaavasti, mutta olemmeko valmiita sosiaali- ja terveydenhuollossa?

Ensimmäinen aalto yllätti meidät housut kintuissa ja puutteita oli suojaimissa, ohjeissa ja vaarojen arvioinnissa poikkeustilanteessa. Suojainten käyttöä rajoitettiin ja niistä oli puutetta. Ohjeita tuli runsaasti, mutta välillä ne olivat hyvinkin ristiriitaisia. Viranomaisten ohjeet keskittyivät asiakkaiden ja potilaiden suojaamiseen. Työntekijöiden huoli oli, kuka huolehtii heistä.  

Työnantajalle kuuluu suojeluvastuu, joka perustuu vaarojen arviointiin. Arvioinnissa pitää tunnistaa koronaepidemian tuomat vaarat työssä ja etsiä toimenpiteet, joilla ne poistetaan. Jos vaaraa ei voida kokonaan poistaa, toteutetaan toimenpiteet, joilla riski pienennetään hallittavalle tasolle. Henkilösuojaimet ovat yksi toimenpide, jolla vaaraa voidaan poistaa tai riski altistumiselle saadaan mahdollisimman pieneksi. Mutta mikä on henkilösuojaimien tilanne työpaikoilla?  

Selvitimme erikoissairaanhoidon työsuojeluvaltuutetuilta, mikä heidän organisaatioissaan on suojautumistilanne. Kesäaika on ollut rauhallisempaa, ja se aika olisi pitänyt hyödyntää valmistautumalla koronaepidemian toiseen aaltoon. Selvityksessä tuli esille, että työnantajat olivat kyllä tehostaneet suojainten hankintaa, mutta suojautumisessa oli edelleen puutteita. Huolestuttavaa on erityisesti se, että yli puolet työsuojeluvaltuutetuista arvioi, että työturvallisuudessa on ollut puutteita sekä henkilöstöpulan että suojainpuutteiden vuoksi.

Koronan toinen aalto tulee, mutta nyt se ei yllätä meitä. Terveet työntekijät ovat kultaakin kalliimpia, joten heidän turvallisuutensa pitää olla prioriteetti numero yksi. Jos nyt joku väittää, että ei ole ollut mahdollisuutta varautua toiseen aaltoon, ei hän ole ymmärtänyt nostaa housuja kintuista koko aikana.

Kommentit

Käyttäjän Päivi Hämäläinen kuva

Jos ja kun rokote tulee ja hoitajia on ajateltu rokottaa ensimmäisten joukossa, niin pelkoa on tullut siitä onko rokote turvallinen. Meillä Keski-Suomen pohjoisosassa Saarijärvi- Karstula seudulla on saanut taistella jo influenssa rokotteen kanssa. Työnanataja on tähän asti uhannut irtisanomisella, jos ei ota rokotetta. Jotkut allergisetkin ovat ottaneet. Nyt yksi työntekijryhmä on ilmaissut sanoutuvansa irti, jos ensimmäisten joukossa joutuu olemaan koekaniinina korona rokotteella, jotenkin näin he asian ilmaisivat. Kysymys kuuluu siis onhan rokote sitten varmasti turvallinen?

Käyttäjän Kaija Ojanperä kuva

Tutkimusnäyttö rokotteiden hyödyistä yleisesti on vahvaa, joten Tehy luottaa, että ne ovat luotettavasti testattu ennen käyttöön ottoa.

Mikäli työntekijä kantaa huolta omiin rokotuksiin liittyen, on hyvä kääntyä oman työterveyshuollon puoleen, jossa tilanne arvioidaan yksilöllisellä tasolla.
Kaija Ojanperä, työelämäasiantuntija, Tehy