Luottamusmiestyö on ongelmien ratkaisuja, kuuntelemista, jäsenen rinnalla kulkemista. Kyse on myös neuvottelemisesta työantajan kanssa, yhteistyöstä.
Luottamusmiestyö on pitkäjänteistä ja asioiden hoitaminen vie joskus aikaa. Itselläni on tapana sanoa uusille luottamusmiehille, että yksi tärkeimpiä asioita on ”opetella istumaan käsiensä päällä” ja nukkumaan yön yli ennen kuin toimii.
Mutta ei se aina näin mene, vaan on myös asioita, joihin on tarttuva heti ja ne on ratkaistava nopeasti.
Yksin ei ole tarvinnut olla – yhteistyötä ja tukea on paljon
Luottamusmiehenä olen saanut Tehyltä laajan ja hyvän koulutuksen. Ei yksistään työlainsäädännöstä ja sopimusten tulkinnasta – myös kokous-, viestintä- ja esiintymiskoulutusta sekä oppia yhteiskunnallisiin asioihin on tarjolla. Luottamusmiestyö on paljon kokoustamista, esiintymistä jäsenille ja viestintää, näihin on Tehy antanut koulutuksillaan hyvän avun.
Vaikka joudun ratkomaan paljon asioita yksin, niin tarvittaessa saan apua Tehyn aluetoimiston järjestöasiantuntijoilta ja edunvalvonnan asiantuntijoilta sekä lakimiehiltä.
Yhtä tärkeää on luottamusmieskollegoiden tuki ja apu. Luottamusmiestoiminta on tiimityötä ja tämä on korostunut hyvinvointialueiden aloittamisen myötä, sillä luottamusmiesverkosto on kasvanut huomattavasti. Me luottamusmiehet pohdimme ja suunnittelemme asioita yhdessä, vaikka olemme maantieteellisesti hyvin hajallaan ja jokaisella on omat vastuualueet.
Uskon, että aika moni niistä luottamusmiehistä, jotka aiemmin joutuivat tekemään työtä enemmän yksin, ovat saaneet uudessa, muuttuneessa toimintaympäristössä paljon voimaa ja apua luottamusmiesverkostosta.
Ammattiosaston hallituksen kanssa tehtävä yhteistyö on itsestään selvyys. Se on selkänoja, johon on hyvä nojata. Kokouksissa asioiden läpikäyminen ja yhteiset suunnittelupäivät linjaavat alueellisen edunvalvonnan tavoitteet.
Luottamusmiestyö on yhteistyötä eri tahojen kanssa, mikä vaatii ymmärrystä siitä, että jokaisella on oma roolinsa ja tehtävänsä. Omalla luottamusmiesurallani onneksi työnantajallani on ollut tämä sama ymmärrys. Neuvottelut tai keskustelut jotka jäävät erimielisiksi eivät saa eivätkä voi vaikuttaa seuraaviin tapaamisiin.
Ensihoidon viikkotyöaika lyheni
Luottamusmiehenä ja neuvottelijana yksi tärkeimmistä asioista on ollut ensihoidon viikkotyöaika Pohjois-Savon hyvinvointialueella. Noin kymmenen vuotta sitten kun ensihoito tuli sairaanhoitopiirin tehtäväksi Pohjois-Savossa, oli meillä yhteinen näkemys työnantajan kanssa siitä, että viikkotyöaika on ensihoidossa sama kuin muillakin työntekijöillä.
Kun Pelastuslaitoksen järjestämä ensihoito siirtyi hyvinvointialueelle, oli minulla ja muillakin tehyläisillä luottamusmiehillä ja neuvottelijoilla selvä näkemys ensihoidon viikkotyöajasta: sen on oltava sama kuin sairaanhoitopiirin aikana.
Olin Tehyn edustajana työryhmässä, joka selvitti asiaa. On pakko sanoa, että ne eivät olleet helppoja palavereja, mutta lopputulos on niin kuin sen kuuluukin olla: viikkotyöaika laski ensihoitajilla Pelan osalta 42 tunnista, normaaliin yleistyöajan viikkotyöaikaan eli 38 tuntiin ja 15 minuuttiin. Pidän lopputulosta yhtenä tärkeimpänä saavutuksena pitkän luottamusmiesurani aikana.
Lue lisää aiheesta Tehy-lehden uutisesta.
Harrastus, työ ja elämäntapa
Luottamusmiestoiminta on ollut keskeinen osa minua lähes koko työurani ajan, se on antanut minulle todella paljon. Olen joskus sanonut, että minulle ay-toiminta ja siinä rinnalla luottamusmiestyö on ollut harrastus, työ ja elämäntapa, joka on aina antanut enemmän kuin ottanut. Se on antanut mahdollisuuden vaikuttaa asioihin ja auttaa jäseniä erilaisissa haasteissa. Olen saanut tutustua erilaisiin ihmisiin, olen päässyt paikkoihin, joihin muuten en olisi päässyt ja olen saanut ystäviä.
On hyvä osata välillä rentoutua. ”Keikkakalenterissa” pitää olla aina suunniteltuna seuraava tapaaminen tai meno ystävien kanssa. Vuosittaiset matkat Lappiin ja Savonlinnan oopperajuhlille ovatkin vuoden kohokohtia. Luonnossa liikkuminen antaa minulle voimia ja nollaa pään tarvittaessa, mutta tärkeimpänä on perheeltä saatu tuki ja kannustus.
Luottamusmieheksi kannattaa lähteä, jos haluaa vaikuttaa asioihin, eikä olla takapenkin huutelija. Jos olet valmis laittamaan itsesi likoon, mutta osaat olla myös joukkuepelaaja. Haluat kohdata haasteita, mutta osaat karistaa turhat asiat harteiltasi.
Luottamusmiestoiminta vaatii sydäntä, halua auttaa ja tukea, mutta se vaatii myös faktojen tunnustamista ja niiden hyväksymistä.
Heräsikö sinulla mielenkiinto luottamusmiestehtävää kohtaan? Ole yhteydessä ammattiosastoosi ja seuraa ammattiosaston tiedotusta.
Tule mukaan, nyt on aika ryhtyä ehdolle tai pyytää työkaveria asettumaan ehdolle!
Kirjoittaja toimii pääluottamusmiehenä Pohjois-Savon hyvinvointialueella.