Sisäilmaongelmat otettava todesta ja saatava kuriin

Kun sairastuu sisäilmasta, mistä oikein sairastuu? Aihetta käsiteltiin 24.3. eduskunnan sisäilmaryhmän ja ammattiliittojen järjestämässä webinaarissa, joka ei jättänyt varmaan ketään kylmäksi.

Kuvateksti
Kuva: IStock

Asiantuntijoiden saaminen saman pöydän ääreen on tärkeää, sillä näkemykset vaihtelevat ja ovat osin myös hyvin kaukana toisistaan. Se ei edistä sisäilmaongelmien ratkaisua.

Osa asiantuntijoista katsoo, että sisäilmaoireilua aiheuttavat tekijät voivat olla fysikaalisia, kemiallisia tai biologisia tai näiden eri tekijöiden yhteisvaikutus. Toisen näkemyksen mukaan kyse on toiminnallisista häiriöistä, jolloin oireiluun ja haittakokemukseen vaikuttavat olosuhdetekijät, kuten tilojen epäviihtyisyys ja toimimattomuus, sisäilman kuivuus ja epäpuhtaudet, työyhteisöön tai yksityiselämään liittyvät kuormitustekijät. Tämän näkemyksen mukaan huoli sairastuttaa.

Asiantuntijat eivät myöskään ole yhtä mieltä siitä, miten toimia, kun ihminen saa oireita sisäilmasta. Osa katsoo, että oireita aiheuttavissa tiloissa työskentelyä ei pidä jatkaa. Toisen näkemyksen mukaan oireita aiheuttavia tiloja ei taas pidä välttää. Tämä osoittaa, kuinka kaukana asiantuntijoiden näkemykset toisistaan ovat.

Olen työssäni kohdannut jäseniämme, jotka ovat viimeiseen asti yrittäneet olla työyksikössään, vaikka oireilua on esiintynyt. Jos heille ei ole löytynyt uutta sijoituspaikkaa, he ovat lopulta sairastuneet ja ajautuneet sairauslomalle. Pahimmassa tapauksessa he ovat joutuneet sosiaaliturvan ulkopuolelle, koska heitä ei katsota työkyvyttömiksi vaan työpaikkakyvyttömiksi. He kyllä pystyisivät jatkamaan työssään, jos heille osoitettaisiin puhtaat tilat.

Erittäin tervetullut lupaus saatiin eduskunnan sisäilmaryhmältä ja kansanedustajilta. He vakuuttivat edistävänsä hallitusohjelmaan kirjattujen sisäilmatavoitteiden täyttymistä. Tämä on erinomainen lupaus: sisäilmaongelmat on kerta kaikkiaan saatava kuriin!

Hallitusohjelmaan on kirjattu mm. sosiaali- ja työsuhdeturvan parantaminen. Tämä on tärkeää, jotta kukaan ei jää niiden ulkopuolelle sisäilmasairauden vuoksi.  On myös entistä ponnekkaammin panostettava ennaltaehkäisevään toimintaan ja hoitoon. Yhteistyö työterveyshuollon kanssa on tärkeää, mutta lisäksi pitäisi kiireesti perustaa sisäilmapoliklinikka, jossa on asiantuntemus oireilevien henkilöiden tutkimiseen ja hoitamiseen.

Sisäilma-asioiden parissa työ jatkuu ja selvää on, että kaikilla on oikeus työskennellä terveissä tiloissa. Siihen päästään hyvällä ennaltaehkäisevällä toiminnalla, rakennusten kunnon seurannalla ja tutkimisella sekä tarvittaessa kunnollisella remontilla. Pieni pintaremontti vie rahat, mutta ei oireita.