Uusi eduskuntakausi alkaa huhtikuun alkupäivinä. Kevät valaisee jo ja hanget sulavat. Suomi liittyy Natoon. Sote-palvelut ovat surkeassa kunnossa ja lapsipotilaita lähetetään Tanskaan sydänleikkaukseen. Jokin ei täsmää.
Ei tämän näin pitänyt mennä. Pohjoismaiseen hyvinvointivaltioon ei sovi se, että vanhustenhoiva on retuperällä työvoimapulan takia ja lasten teho-osastoja on jouduttu ainakin tilapäisesti sulkemaan. Suomi on päästänyt terveydenhoidon liian heikkoihin kantimiin.
Pitäähän hoitajakin olla.
Mikä neuvoksi? Resurssit. Käytännössä siis raha. Tuhannet hoitajat ovat vaihtaneet alaa, koska työtä ei ehdi tehdä niin hyvin kuin pitäisi tai haluasi. Lisäksi tehtävien palkkataso ei vastaa työn vaativuutta ja koulutustasoa.
Kun hoitajia ei ole tarpeeksi, jäljet näkyvät. Tuhansien osaajien vaje näkyy vääjäämättömästi laadussa.
Kun jollain alueella ei ole riittävästi lääkäreitä, joku keksii heti ehdottaa palkkatason nostamista. Monessa pienessä maalaiskunnassa terveyskeskuslääkäreitä on houkuteltu töihin jopa 20 000 euron kuukausiansioilla. Pitäähän lääkäri olla, maksoi mitä maksoi.
Kun hoitajia ei löydy, kukaan ei ehdota palkkatason merkittävää nostamista. Miksei? Pitäähän hoitajakin olla. Laki määrää palvelut.
Todellisuus näyttäytyy erilaisena lääkäreille ja hoitajille. Sote-palveluissa ammatikseen työskentelevät sentään tietävät molempien ryhmien välttämättömyyden.
Sote-uudistus hyvinvointialueineen ei paranna tilannetta merkittävästi. Hallintorakenteiden uudistus ei muuta sitä, että hoitoa vaativien ihmisten määrä ja hoitajien määrä eivät kohtaa. Kyltti ovella vain vaihtuu.
Trendi on pitkään ollut heikko, mutta vielä ehtii korjata.
Seuraavalla hallituskaudella tarvitaan merkittävät panostukset sote-alan rahoitukseen. Siten voidaan turvata henkilöstön riittävä määrä ja ansiotaso. Hoitoala alkaa houkuttaa taas nuoria, kun alan palkkataso ja henkilöstömäärä vastaavat tarvetta. Silloin työnkin ehtii tehdä niin hyvin kuin kuuluu.
Arvokas vanhuus kuuluu jokaiselle. Suljettuna olevat osastot pitää saada avattua. Leikkauspotilaat pitää pystyä hoitamaan Suomessa, ei Tanskassa.
Velkaantuvassa ja ikääntyvässä Suomessa lisäpanostusten löytäminen ei ole helppoa. Siinä on kuitenkin onnistuttava. Se on arvovalinta.
Eduskuntavaalien blogisarjamme teemana on muutosvoima. Käsittelemme sosiaali- ja terveysalan tulevaisuutta ja asioita, joihin kansanedustajat voivat vaikuttaa tulevalla vaalikaudella.