Ilmoitus on paras puolustus - tee aina ilmoitus

Työturvallisuus on työnantajan vastuulla. Työntekijänä sinun on tärkeä tietää, että väkivalta ei ole ammatinvalintakysymys. Sinulla on oikeus auttaa ja hoitaa muita ilman, että sinun tarvitsee pelätä. Jokainen uhka- ja väkivaltatilanne on ilmoitettava omalle esihenkilölle, työsuojeluvaltuutetulle ja työterveyshuoltoon.

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalojen työntekijät kohtaavat työssään päivittäin väkivaltaa, seksuaalista ahdistelua sekä muuta asiatonta käytöstä. Väkivallasta ilmoittaminen on ensisijaisen tärkeää, sillä ilman sitä tilastot näyttävät siltä kuin väkivaltaa ei olisi. Myös työntekijän oikeusturvan kannalta on tärkeää tehdä ilmoitus. Jokainen ilmoitus menee työnantajalle, jolla on vastuu työturvallisuudesta. 

Kokosimme tähän ohjeet, miten sinun tulee toimia työpaikalla sattuneessa väkivaltatilanteessa.

Teemme työtä sote-alan työntekijöiden turvallisuuden eteen joka päivä. Autamme jäseniämme neuvomalla ja opastamalla, luottamusmiehemme ja asiantuntijamme ovat jäsenten käytössä. Juristimme vievät väkivaltatilanteiden oikeudellisia prosesseja eteenpäin. Jos et vielä ole Tehyn jäsen, liity nyt.

Kuvituskuva

Podcastissa aiheena työn turvallisuus

Tehyn Meidän vuoro -podcastissa kysytään, miksi sosiaali- ja terveysaloilla koetaan niin paljon väkivaltaa, väkivallan uhkaa ja häirintää? Aiheesta puhuvat kehitysvammapsykiatrian yksikössä työskentelevä lähihoitaja Heidi Salminen, ensihoitaja Jarno Pirkkalainen ja työväkivallan erityisasiantuntija Jutta Karvonen.