Tehy ei hyväksy vanhustenhoidon minimihenkilöstömitoituksen pienentämistä

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy ei hyväksy hallituksen aikeita pienentää vanhustenhoidon minimihenkilöstömitoitusta 0,4:ään. Säästötoimenpide kohdistuu erityisen haavoittuvaan potilasryhmään ja myös koulutettuun hoitohenkilöstöön.

Tehyn mielestä kuntien säästötarpeet on väärä motiivi heikentää ikäihmisten hoitoa ja puuttua heikommassa asemassa olevien asemaan. Ensin pitäisi toteuttaa sote-uudistus, jotta uusien rakenteiden avulla saadaan säästöjä.

- Ei voi olla näin, että normien purku alkaa juuri vanhusten hoidosta, sanoo Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo.

Tehy on aiemmin linjannut lausunnoissaan, että lähtökohtana hyvälle hoidolle on potilaan hoidon tarve, joka pitää suhteuttaa hoidettavien määrään ja palvelutarpeeseen. Mitoituksen on oltava joustavaa ja muututtava potilaiden hoidontarpeen ja toimintakyvyn muuttuessa.

- Tämä hallituksen esittämä säästötoimenpide kohdistuu koulutettuun hoitohenkilöstöön erittäin pahasti ja lisäksi se on riski hoidon laadulle ja potilasturvallisuudelle, Vesivalo sanoo.

Vesivalo on myös huolissaan jäljelle jäävien hoitajien työkuormituksesta.

- Veikkaan, että alalla ei pysytä ja erityisesti vanhustenhoidon rekrytointiongelmat tulevat lisääntymään. Tehyyn on tullut vuosien varrella yhteydenottoja, joissa kerrotaan riittämättömistä henkilöstömitoituksista, väsymyksestä ja potilasturvallisuuden vaarantumisesta.

Ikäihmisten hoidon ja palveluiden valvonnan on oltava säännöllistä ja riittävää.

Tehy kannattaa valtakunnallisen hoitoisuusmittarin (RAVA, RAI tai RAFAELA) käyttöönottoa.  Tämän lisäksi tarvittaisiin valtakunnallisesti yhtenäinen tapa laskea hoitotyön henkilöstömitoitus ja kokonaishenkilöstömitoitus.

Lisätietoja: Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo, gsm 040 587 4346