(Lehtikuva: Eija Kontio)

Pakkolait nujerrettiin, hallitus kurittaa julkista sektoria

STTK:n hallitus hyväksyi maanantaina yhteiskuntasopimuksen neuvottelutuloksen. Neuvotellen syntynyt ratkaisu on hyvä asia, mutta sopimuksessa on paljon pakkopullaa. Maan hallitus on hakenut kilpailukyvyn parantamista. Viime syksynä neuvottelujen katkettua se päätti säätää pakkolait, jotka olisivat kohdistuneet erityisesti sosiaali- ja terveysalan pieni -ja keskipalkkaisiin naisiin. Hallituksen ajatuksena oli, että julkisen sektorin työntekijöiden palvelussuhteen ehtoja rajusti leikkaamalla parannettaisiin yksityisen sektorin kilpailukykyä.

Pakkolait olisivat pahimmillaan iskeneet ylityö- ja sunnuntaikorvauksiin tai lomarahoihin, muuttaneet ensimmäisen sairauspäivän palkattomaksi, leikanneet sairausajan palkkaa ja lyhentäneet julkisen sektorin lomia jopa 8 päivää. Sosiaali- ja terveysalalla puhuttiin 10 prosentin ansionmenetyksistä.

Palkansaajat ja tehyläiset protestoivat viime syksynä voimakkaasti hallituksen esityksiä vastaan. #Eikäy ja #stop huipentuivat 18.9. mielenosoitukseen Rautatientorilla. Mediassa ja somessa sosiaali- ja terveysalan henkilöstö ja etenkin kätilöt nousivat kertomaan pakkolakien vaikutuksista työntekijän selkänahkaan. Vaadittiin tasapuolisuutta ja pakkolakien vetämistä pois.

Nyt tehty sopimus rokottaa yhä kovasti palkansaajia, mutta tasaisemmin. Ja vaikka heikennyksiä on tulossa eikä juhlimisen aihetta ole, menetykset jäävät pelättyä pienemmiksi. Kaikki palkansaajat joutuvat nielemään työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksujen maksuosuuksien muutokset työnantajilta palkansaajille sekä työajan pidentämisen 24 tunnilla alakohtaisesti sovittavalla tavalla.

Määräaikainen lomarahan leikkaaminen 30 prosentilla kolmena vuonna (2017 – 2019) vain julkiselta sektorilta on karvasta kalkkia ja vaikea ymmärtää. Maan hallituksen vahva tahto on ollut leikata juuri julkiselta sektorilta. Eri vaihtoehdoista oli esillä mm. pysyvä julkisen sektorin lomien lyhentäminen. Ratkaisuksi valikoitui vähiten huonona määräaikainen lomarahan leikkaus, joka sekin on epäoikeudenmukainen. 

Vastineeksi hallitus on kertonut luopuvansa 1,5 miljardin lisäleikkauksista ja aikoo ehkä keventää tuloveroja.

Myös paikallisen sopimiseen liittyi sekä työnantajien että maan hallituksen kovia tavoitteita. Työehtosopimuksille olisi haluttu viitata kintaalla. Palkat ja työajat haluttiin täysin vapaasti paikallisesti ja yrityskohtaisesti sovittaviksi. Työelämä olisi näin täysi Villi Länsi, jossa palkansaajien oikeuksia olisi poljettu surutta. Pahimmat uhkat eivät näytä onneksi toteutuvan. 

Rehellisyyden nimissä yhteiskuntasopimukselle on tarve. Huono taloustilanne, suurtyöttömyys ja tekemättömät rakenneuudistukset kuten sote ovat ajaneet Suomea talouden syöksykierteeseen, joka on katkaistava, että hyvinvointiyhteiskunta ja työpaikat edes jotenkin säilyvät. Epäillä voi, nostaako julkisen sektorin kurittaminen ja pienipalkkaisilta naisilta leikkaaminen Suomen nousuun? Ja mikä on työnantajien panos näissä talkoissa? 

Pakkolakeja en halua. Neuvottelutuloskin on vaikea niellä. Haluaisin hallituksen, joka paremmin ymmärtäisi sopimusyhteiskunnan arvon ja julkisen sektorin merkityksen. Tai edes älyäisi olla ilakoimatta, kun päätetään raskaista leikkauksista, jotka koskevat tavallisten ihmisten arkea ja elämää.

Rauno Vesivalo

PS. Marssijärjestys on seuraava. Jos SAK hyväksyy neuvottelutuloksen maanantaina, liitot käyvät alakohtaiset työ- ja virkaehtosopimusneuvottelut toukokuun loppuun mennessä. Tehyn valtuusto käsittelee asiaa tuolloin. Touko-kesäkuun vaihteessa tiedetään varmasti toteutuuko sopimus. Neuvoteltavat muutokset tulevat käytännössä voimaan vasta 2017 alkavalla sopimuskaudella.

Kommentit

Käyttäjän Tehy kuva

 • Kommentti Vesa Räsänen 4.3.2016

  Näin arvelinkin. Tehy hyväksyy palkkojen alennuksen lähes mukisematta. Olen tullut terveydenhuolto alalle vuonna -97 ja siitä saakka on toisteltu samaa mantraa "huonoista ajoista ja ettei voida vaatia oikein mitään. Nythän jo entisestään matalapalkatuilta sairaanhoitajilta otetaan pois. Koska eiväthän kaikki tee, eikä tarvitsekaan tehdä vuorotyötä. Sairaanhoitajien peruspalkkaus on huono verrattaessa muihin amk tason ammatteihin. Vuorotyön haittakorvaukset eivät pitäisi olla sen kompensaatiota. Vaan nimensä mukaisesti haittatyön korvauksia.

  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1005688479525924&id=100002543437399

   

 • Kommentti Maria 4.3.2016

  Minne katosi #EIKÄY??
  Uskomatonta ettei Tehy pitänyt meidän puolia lupauksista huolimatta! Ja mitä hyötyä on kuulua ammattijärjestöön, joka hyväksyy jo valmiiksi huonopalkkaiselle, mutta raskaalle alalle palkanalennukset. Ei tässä kutsumus elätä ja alanvaihto ollut mielessä kerran jos toisenkin, vaikka alalla ole vielä ehtinyt montaa vuotta ollakaan. Uskomatonta. Näinkö Suomi nostetaan jaloilleen?

   

 • Kommentti Annnuli 5.3.2016

  Ei ole todellista...hyväksytäänkö tämä noin vain !

   

 • Kommentti Reija 5.3.2016

  Oletan,että tämä lomarahojen epäoikeudenmukaisuus kompensoidaan seuraavalla neuvottelukierroksella. Osastollamme on tehystä lähtö monen puheissa ellei mitään tapahdu talvella.

   

 • Kommentti Ile 6.3.2016

  On tämä uskomatonta, että ay-liike sorvaa kaikessa solidaarisuudessaan pelkästään julkiselle sektorille peräti 30 % lomarahaleikkauksen, kun lähtökohta oli, että kaikilta leikataan. Koko ay-liike saisi hävetä ja etenkin ne STTK:n "neuvottelijat", jotka muka meitä edustivat.
  On tämä niin järjettömän epäoikeudenmukaista! Ihmetellä vielä täytyy sitäkin, että TEHY näyttää tämän kaiken hyväksyvän. Vuosikymmenten saatossa ei olla mitään opittu. Aina ollaan tiukan paikan tullen valmiita uhrautumaan yhteisen hyvän eteen, kun muut eivät ole sitä valmiita tekemään. Matalapalkka-ala ollaan ja sellaisena pysytään, koska olemme niin heikkoja!

   

 • Kommentti Reiska 7.3.2016

  Pääministeri Sipilä totesi televisiossa (senjälkeen kun STTK oli hyväksynyt yhteiskuntasopimuksen), ettei hän olisi halunnut lomarahaleikkauksia ainoastaan julkiselle sektorille, mutta tämä on ammattiliittojen päätös !!! Kieltämättä pääministeri tekee (pakkolakipaketteja) toista ja puhuu toista, mutta pakkohan kuitenkin Suomen pääministerin sanaan on luottaa, kuten näyttää luottavan lähes kaikki ay-päättäjätkin. Myös neuvottelijoiden tiedossa täytyi jo ennen neuvotteluja olla, että pakkolait oli jo haudattu omaan mahdottomuuteensa ja perustuslaillisiin ongelmiin. Ihan turhaa puhua torjuntavoitosta, kun seurauksia ei olisi kukaan tiennyt. Ei vielä ollut mitään torjuttavaa.

  Tehy kävi hienon kamppanjan pakkolakeja vastaan toritapahtumineen. Kiitos siitä. Näytti siltä, että kerrankin ollaan tosissaan julkisen sektorin pienipalkkaisten naisten ja miesten asialla. Sanottiin : EI KÄY ! Näin meidänkin neuvottelijamme kuitenkin tekevät toista ja sanovat toista, aivan kuten pääministerikin. Luottamus Tehyyn meni lopullisesti eilen, 20 vuoden jäsenyyden jälkeen. Yksipuolisesti lomarahoja leikataan vain julkiselta sektorilta. Itselläni noin 400 euroa. Jos olisi leikattu kaikilta, niin uskoisin että 10-15% olisi riittänyt. Minulla meni nyt ns. "Kuppi yli" ja rahoitan tulevien vuosien lomarahaani jäsenmaksulla eli siirtymällä työttömyyskassaan.

   

 • Kommentti Kristina 12.3.2016

  Se on kovasti hellyyttävää, että ymmärretään, osallistutaan talkoisiin, uhraudutaan...Tai siis uhrataan jäsenistö. Ehkä menetysten kompensaatio tarvitsee hakea siirtymällä työttömyyskassaan, kuten Reiskakin tekee.
  Olen ollut sairaanhoitajana kuntatyönantajalla 30 vuotta ja työeläkeotteen mukaan palkan reaaliarvo on koko ajan laskenut.
  Otsikko "pakkolait nujerrettiin.." kertoo surullisella tavalla hampaattoman ammattiyhdistyksen yrityksestä selitellä asiaa edes hiukan voittona. Siis nekö pakkolait, jotka olisivat olleet perustuslain vastaisia? Tosiasiassa Tehy on epäonnistunut surkeasti.

   

 • Kommentti #MITTATÄYSI# 13.3.2016

  Ensin vietiin syrjäseutu lisät 24%. Sitten vietiin 15- vuoden kokemuslisä 15%-8%=7%. SSS vähennys 4%. Kukkaroni keventynyt noin 33%. Nyt kyllä alkaa riittää. Minut saa töihin se joka maksaa +33% kvtessä parempaa palkkaa. Liitosta lähtö lähellä ei todellakaan mitään hyötyä maksaa jäsenmaksua kaikkien leikkausten hyväksyjille. #MITTA TÄYSI#

   

 • Kommentti Ile 14.3.2016

  Niin sitä lähdettiin "väärälle ladulle" kun hyväksyttiin tuo keskusjärjestöjen sorvaama neuvottelutulos alakohtaisten neuvottelujen pohjaksi. Käytännössä siis samalla hyväksyttiin äärimmäisen epäoikeudenmukainen lomarahaleikkaus vaikka nyt selitelläänkin, että lopullinen päätös tehdään vasta toukokuun lopulla. Näin räikeä epäkohta olisi pitänyt torjua välittömästi! Olipa TEHYLTÄ melkoinen heikkouden osoitus mikä kertoo kaiken siitä, miksi olemme matalapalkka-ala!!!
  Oman liittomme touhua häveten saan katsoa kuinka pääministeriä myöten kuunnellaan mitä PAM:lla on sanottavana.

Käyttäjän Sami kuva

Näyttää uhkaavasti siltä, että jopa Tehyn omat jäsenet alkavat kääntyä omaa liittoaan vastaan. Kannattaisikohan siellä liiton päässä kuunnella kenttäväkeä eikä myötäillä ja kumarrella hallituksen suuntaan.