Tehy: Attendo tinkii työehdoista ja laskee laatua

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy tuomitsee jyrkästi Attendon yt-neuvottelujen tuloksen lakkauttaa vastaavan sairaanhoitajan tehtävät ikäihmisten palveluista.

Kuvateksti
Kuva: Thomas Johansson / Lehtikuva

Vastaavan hoitajan tehtävät lakkautetaan ja jaetaan osittain yksikönjohtajille.

Vastaaville sairaanhoitajille tarjotaan irtisanomisen vaihtoehdoksi sairaanhoitajan työtä tai muuta työtä. Uusi työmahdollisuus ei vastaa palkkaukseltaan entisiä tehtäviä.

Samalla heikentyy ikäihmisten hoito ja jopa potilasturvallisuus voi olla vaarassa.

Laki yksityisestä sosiaalipalvelusta edellyttää, että hoitoyksikössä on vastaava hoitaja, joka valvoo esimerkiksi lääkehoidon toteutumista.

- On mahdoton ajatus, että yksikönjohtajat pystyisivät valvomaan lääkehoitoa. Yksikönjohtajat vastaavat jopa kuudesta yksiköstä, jotka sijaitsevat kilometrien päässä toisistaan, Tehyn johtaja Kirsi Sillanpää sanoo.

Vastaavan sairaanhoitajan tehtäviin on kuulunut varmistaa mm. palveluiden laadusta, kuntoutumisesta, lääkehoidosta ja niihin liittyvästä osaamisesta. Yksikön johtajat eivät ole aina fyysisesti paikalla eivätkä he ole välttämättä aina terveydenhuollon ammattihenkilöitä.

- Attendon päätös on oire huolestuttavasta ilmiöstä, jossa potilaiden hoitoa tärkeämpää on liiketoiminnan trimmaaminen parempaan tuloskuntoon ja säästöjen hakeminen, Sillanpää sanoo.

Lisätietoja:
Tehyn edunvalvontajohtaja Riikka Rapinoja, gsm 0400 952 162