Ylityö- ja vuoronvaihtokielto puree nahkoihin asti näännytetyllä alalla

Työnantajaliitto HALI syyttää työntekijäjärjestöjen julistaman ylityö- ja vuoronvaihtokiellon sosiaalipalvelualalle hankaloittavan hoivakotien ja varhaiskasvatuksen arkea. Melkoinen väite, sillä hoivakotien ja varhaiskasvatuksen arki on ollut hankalaa jo pitkään. Ala on säästetty henkihieveriin ja hoitajien selkänahasta otetaan kaikki irti.

Yksityiselle sosiaalipalvelualalle (SOSTES) on julistettu ylityö- ja vuoronvaihtokielto eli nimensä mukaisesti työntekijät tekevät työvuorolistaan merkityt työvuorot, mutta eivät muuta. Työntekijät eivät siis tee ylityötä, eivätkä vaihda työvuoroja työnantajan toiveesta.

Työtaistelutoimella vauhditetaan alan palkkaneuvotteluja. Yksityinen sosiaalipalveluala on vuosia halpuuttanut niin palvelun laatua kuin palkkoja. Koko ala perustuu siihen, että palvelun ostajat, mm. hyvinvointialueet, ostavat yksityiseltä hoivajätiltä esimerkiksi ympärivuorokautista palveluasumista halvemmalla hinnalla kuin itse tuottaisivat. Yksityinen hoiva on noin parikymmentä prosenttia halvempaa kuin julkisen sektorin tuottama palvelu.

Kyseessä on verovaroin tuotettu henkilöstövaltainen ala: ainoa keino mistä säästetään (lue tehdään voittoa) ovat henkilöstökustannukset. Henkilöstöä on mahdollisimman vähän ja palkat pidetään julkista sektoria matalammalla. Yksityisen sosiaalipalvelualan palkat ovat satoja euroa matalammat kuin vastaavissa tehtävissä julkisella sektorilla.

Sinänsä on helppo ymmärtää, miksi hoivajätit ovat haluttomia korjaamana palkkaeroa: julkinen sektori ei halua ostaa hoivajätiltä samanhintaista palvelua kuin se itse pystyy tuottamaan. Hoivajättien voitontavoittelu ja hintakilpailu on aiheuttanut vakavia työhyvinvointiongelmia sote-henkilöstölle ja hoidon laatu sekä potilasturvallisuus ovat heikentyneet.

Työnantajaliitto HALI ry suomii työntekijäjärjestöjä ylityö- ja vuoronvaihtokiellon asettamisesta. Työnantajaliiton mukaan toimenpide vaikeuttaa alan työpaikkojen ja asiakkaiden arkea. Me Tehyssä olemme toista mieltä. Jos sovittujen työvuorojen ja työehtosopimuksen mukaisen säännöllisen työajan tekeminen heikentää palvelua, on vika jossain muualla kuin liitossa tai työntekijässä.

Jos alan henkilöstömitoitus olisi kunnossa ja henkilöstöä olisi riittävästi, ei ylityö- ja vuorovaihtokielto edes purisi. Surullista on, että ala pyörii vain koska sote-henkilöstö joustaa koko ajan tekemällä ylitöitä ja vaihtamalla työvuoroja lennosta.

Ala on nahkoihin asti näännytetty.