Ammattitauti on sairaus, joka on todennäköisesti aiheutunut fysikaalisesta, kemiallisesta tai biologisesta tekijästä työssä. Työstä johtuvien oireiden ja ammattitautiepäilyjen tutkimukset ja hoito kuuluvat työterveyshuollon palveluihin. Ammattitaudin korvaaminen edellyttää syy-yhteyden vaatimuksen täyttymistä.

Työpaikkojen turvallisuus ja hyvä työilmapiiri edesauttavat potilasturvallisuutta. Vain terve työntekijä voi auttaa.
Henkilönsuojaimilla tarkoitetaan työntekijän käyttämiä välineitä ja varusteita, jotka suojaavat häntä tapaturmilta ja sairastumisen vaaralta työssä. Työnantajan on huolehdittava suojainten hankinnasta työntekijälle estääkseen tapaturmat ja sairastumiset.
Kouluterveydenhuollossa pitää olla yksi kokopäiväinen terveydenhoitaja 600 koululaista kohti. Mitoitus lasketaan oppilasmääränä terveydenhoitajan henkilötyövuotta kohti.
Iäkkäiden henkilöiden tehostetun palveluasumisen ja pitkäaikaisen laitoshoidon henkilöstömitoituksesta säädetään vanhuspalvelulaissa 1.10.2020 lähtien.
Henkilöstömitoituksella tarkoitetaan sitä, kuinka monta kasvattajaa tarvitaan lapsiryhmää kohden varhaiskasvatuksessa.
Työnantaja ei saa toteuttaa työpaikalla kameravalvontaa ilman asiallista syytä ja tarvetta.
Työpaikoilla on oltava väkivaltatilanteiden varalta selkeät menettelytapaohjeet, joissa on kuvattu uhkatilanteiden hoito aina ensiavusta jälkihoitoon.
Lainsäädäntö edellyttää, että sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä sekä yksityisessä varhaiskasvatuksessa toteutetaan omavalvontaa. Sen avulla pyritään varmistamaan palvelujen laatu ja turvallisuus. Riskien arviointi ja hallinta on keskeistä omavalvonnan toteuttamisessa.
Tehyläisten alojen työntekijät joutuvat toisinaan rikoksen uhriksi työssään. Yleisimmät rikosnimikkeet ovat pahoinpitely ja laiton uhkaus. Rikoksentekijä saattaa olla potilas, asiakas tai omainen.
Työpaikkakiusaaminen on työyhteisöön sopimatonta, hyvän tavan vastaista käyttäytymistä. Työpaikkakiusaamista voi olla henkinen väkivalta, häirintä tai epäasiallinen kohtelu. Kiusaaminen näyttäytyy sanoin, teoin tai asentein ja se on järjestelmällistä ja jatkuvaa, toista alistavaa toimintaa.
Työpaikkaväkivalta tarkoittaa fyysisen väkivallan tai sen uhan kohteeksi joutumista työtehtävien aikana. Se voi olla fyysistä väkivaltaa, kuten kiinnipitämistä, huitomista, raapimista, lyömistä, potkimista tai ääritapauksessa aseen käyttöä.
Työsuojeluvaltuutettu ja kaksi varavaltuutettua valitaan työpaikalla, jossa työskentelee säännöllisesti vähintään kymmenen työntekijää.
Ilmoita lomakkeella työpaikan työsuojeluhenkilöstön tiedot Tehyyn.
Työtapaturma on äkillinen, ennalta arvaamaton ja ulkoisen tekijän aiheuttama tapahtuma, josta on seurauksena vamma tai sairaus.
Työkyvyn varhaisen tuen toimenpiteillä pyritään tukemaan työkykyä ja ehkäisemään työkyvyttömyyttä. Toimenpiteet sovitaan ja käsitellään työpaikan yhteistoiminnassa ja sitä toteutetaan yhteistyössä.