– Kolmikannassa on kyllä sovittu samapalkkaisuusohjelmasta vuosille 2016-19, mutta se ei ole kovin velvoittava palkkaerojen konkreettisen kaventamisen kannalta. Siksi tasa-arvopainotus tulee ottaa huomioon työmarkkinakierroksella. Nyt kun lähes 10 vuotta jatkunut vaikea taloustilanne on kääntynyt parempaan suuntaan, talouskasvun hedelmien on näyttävä myös koulutetun sosiaali- ja terveysalan henkilöstön ansioissa, toteaa Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo.
Yksityiskohtaiset tavoitteet tulevalle liittokierrokselle määritellään alkusyksystä, kun Tehyn ammattiosastoille tehdyn tavoitekyselyn tulokset ovat valmiit.
Sosiaali- ja terveysalan koulutettu henkilöstö on ollut viime vuosina monella tavalla tiukoilla. Sote-uudistus on tuomassa lisää epävarmuutta.
Tehy on kritisoinut sote-uudistuksen valmistelussa ja lausunnoissaan erityisesti henkilöstövaikutusten puutteellista arviointia. Vaikeuksia on ollut myös henkilöstön osallistumisessa muutoksen valmisteluun. Erityisen hankalaa tämä on ollut esimerkiksi Uudenmaan sote- ja maakuntauudistuksen valmistelussa.
– Vaikka työtä koulutetuille osaajille sosiaali- ja terveysalalla riittää, esimerkiksi määräaikaiset työsuhteet, yt-neuvottelut ja sopimusshoppailu uhkaavat lisääntyä sote-uudistuksen seurauksena myös tällä alalla, Vesivalo arvioi.
Tehyn valtuusto kokoontui tänään Helsingissä kuluvan valtuustokauden viimeiseen sääntömääräiseen kokoukseensa. Valtuutettujen viesti poliittiselle päättäjälle ja työantajille oli selkeä. Koulutettu sote-henkilöstö kantaa käytännössä vastuun toimivista palveluista – hoitaa ja kuntouttaa läheisemme ja huolehtii varhaiskasvatuksessa lapsistamme. Palvelut ja myös liiketoiminta sosiaali- ja terveysalalla rakentuu näiden ihmisten työn ja osaamisen varaan nyt ja jatkossa. Tätä joukkoa on kuultava ja otettava heidän näkemyksensä vakavasti.
Lisätietoja:
Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo, gsm 040 587 434