Oulun kaupungin henkilöstötoimikunta estää päätöksellään 1 100 kaupungin terveys- ja sosiaalipalveluissa työskentelevän tehyläisen edustajaa osallistumista yhteistoimintamenettelyyn ja henkilöstötoimikunnan työskentelyyn.
Yhteistoiminnan tavoitteena on antaa henkilöstölle mahdollisuus osallistua toiminnan kehittämiseen ja vaikuttaa omaa työtään ja työyhteisöään koskevien päätösten valmisteluun.
Kyseessä onkin poikkeuksellisen räikeä yhteistoimintalain rikkominen tilanteessa, jossa valmistellaan Suur-Oulun kaltaista suurta rakenne- ja palvelu-uudistusta. Tehy puuttuu tilanteeseen välittömästi kaikin käytettävissä olevin keinoin.
-Tehy selvittää henkilöstötoimikunnan päätöksen lainmukaisuuden tarvittaessa tuomioistuinteitse. Koska yt-laki velvoittaa työnantajaa, voi lain rikkominen johtaa myös työnantajan edustajien rikosoikeudelliseen vastuuseen. Päätöksen perusteluna esitetty Tehyn erillisasema kunta-alan neuvottelujärjestelmässä on epäoleellinen ja kestämätön. Paikallisten työnantajien on noudatettava yhteistoimintalakia riippumatta siitä, millaisia neuvottelujärjestelmiä tai koalitioita työmarkkinaosapuolilla kulloinkin on, toteaa Tehyn edunvalvontajohtaja Jukka Maarianvaara.
-Tehy toimittaa myös välittömästi valvontakirjeen Kuntatyönantajat KT:lle, jolla on valtakunnallisella tasolla valvontavelvollisuus yksittäisen työnantajien lain ja sopimusten mukaisesta toiminnasta, hän sanoo.
-Ratkaisu osoittaa Oulun kaupungilta uskomattoman huonoa henkilöstöpolitiikkaa sekä suoranaista piittaamattomuutta sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista. On vaikea ymmärtää, että keskeistä henkilöstöryhmää ei kuulla, kun sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita järjestellään uudelleen Suur-Oulun kokonaisuudessa. Myös juuri voimaan tulleen terveydenhuoltolain velvoitteet mm. perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon tiivimpään yhteistyöhön vaativat käytännön kannalta ehdottomasti hoitohenkilöstöä edustavan Tehyn panosta ja osallistumista yhteistoimintamenettelyyn, Maarianvaara muistuttaa.
Asiasta on kerrottu myös tänään ilmestyneessä Kaleva-lehdessä.
Lisätietoja:
Edunvalvontajohtaja Jukka Maarianvaara, (09) 5422 7131
Lakimies Hanna Huotari, (09) 5422 7112