Tehyn valtuusto päätti laajentaa ylityö- ja vuoronvaihtokieltoa

Tehy haluaa sopimuksen ns. tekstikysymyksistä ja työrauhan kunta-alalle myös tehyläisille. Tehyn osalta tällä hetkellä ovat voimassa vain erillisessä Tehy-sopimuksessa vuosille 2010 - 11 sovitut palkankorotuserät.

Vauhdittaakseen ratkaisua kuntatyönantajan ja Tehyn sopimuskiistassa Tehyn valtuusto päätti yksimielisesti tänään laajentaa työsuhteisia koskevaa ylityö- ja vuoronvaihtokieltoa kuuteen uuteen kaupunkiin ja sairaanhoitopiiriin alkaen 27.5.2010.

- Tehyllä on sopimusyhteiskunnassa oikeus sopia jäsentensä asioista eikä vain yhtyä muiden neuvottelemiin sopimuksiin. Ihmettelemme suuresti viranomaistehtävässä toimivan kuntatyönantajan tekemää rinnakkaissopimuskieltoa muiden kuntajärjestöjen kanssa, mikä vaikeuttaa ratkaisun löytämistä. On myös vaikea ymmärtää vimmaa palauttaa vanha sopimusjärjestelmä, kun olemme jo muutoksen tiellä, sanoo Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola.

-Vuoden 2007 tiukalla taistelulla saavutettu Tehy-sopimus oli koko koulutetun hoitohenkilöstön edunvalvonnassa askel oikeaan suuntaan. Nykyinen kunta-alan muiden järjestöjen ratkaisu itse asiassa seurailee palkkojen osalta pitkälti tehyläisten aiemmin tekemää pohjatyötä.

-Tulevaisuudessa sopimusjärjestelmää on pakko muuttaa. Koulutettu hoitohenkilöstö tulee tarvitsemaan oman sopimuksensa, jotta alan työpaikkojen vetovoimaa ei tärvellä lopullisesti, korostaa Laitinen-Pesola.

Meneillään olevan ylityö- ja vuoronvaihtokiellon piirissä jatkavat edelleen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, Helsingin kaupunki, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, Turun kaupunki, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, Tampereen kaupunki, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri ja Oulun kaupunki.

Tehyn valtuusto päätti tänään ylityö- ja vuoronvaihtokiellon astumisesta voimaan torstaina 27.5. seuraavissa uusissa paikoissa:

-Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri , Kuopion kaupunki

-Satakunnan sairaanhoitopiiri , Porin kaupunki

-Vaasan sairaanhoitopiiri , Vaasan kaupunki

-Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri , Seinäjoen kaupunki

-Keski-Suomen sairaanhoitopiiri , Jyväskylän kaupunki

-Lapin sairaanhoitopiiri, Rovaniemen kaupunki


Laajennuksen piirissä on noin 12 000 tehyläistä ja painostustoimessa on mukana nyt kaikkiaan 37 000 tehyläistä . Ylityö- ja vuoronvaihtokielto ei koske päivähoitoa ja kotihoitoa.

Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon astuessa voimaan tehyläiset työskentelevät ennalta suunniteltujen työvuorojen mukaan säännöllisen työajan puitteissa. Ylityö- ja vuoronvaihtokiellolla ei haluta vaarantaa kenenkään henkeä tai terveyttä.

Tehyn ja kuntatyönantajan sopimuskiistan sovittelu jatkuu valtakunnan sovittelijan johdolla perjantaina 28.5. aamupäivällä.

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola, puh (09) 5422 7012

Edunvalvontajohtaja Jukka Maarianvaara (neuvottelutilanne), puh (09) 5422 7131

Järjestöyksikön johtaja Kirsti Viljakainen (ylityö- ja vuoronvaihtokielto), puh (09) 5422 7201