Sote-uudistus saatava maaliin tällä vaalikaudella

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo on pettynyt hallituksessa virinneeseen kiistaan sote-esityksestä ja sen aikataulusta.

Vesivalo vaatii, että sote-uudistus pitää saada eduskunnan käsittelyyn vielä tällä vaalikaudella, jotta tarpeelliset rakenneuudistukset saadaan vietyä läpi.
 
- Asiasta saavutettiin yksimielinen sopu kesällä sote-järjestämislakityöryhmässä, jossa sekä hallitus- että oppositiopuolueiden edustajat ylistivät ratkaisua. Tästä huolimatta esitys haluttaisiin nyt avata uudelleen tarkasteltavaksi.
 
Vesivalo on huolissaan hoitohenkilöstön jaksamisesta, koska isot ratkaisut puuttuvat.
 
- Työpaikoilla ei kestetä enää epävarmuutta ja tempoilua vaan henkilöstön ja alan vetovoiman kannalta olisi nyt saatava varmuus isosta kuvasta ja suuntauduttava tulevaisuuteen ja uuden luomiseen.
 
Punnittaessa sote-lain perustuslakiongelmia on kunnallisen itsehallinnon rinnalla tarkasteltava kansalaisten oikeutta saada sosiaali- ja terveyspalveluita ja punnittava vakavasti näiden perustuslaillisten oikeuksien suhdetta toisiinsa.
 
- Sen vuoksihan sote-uudistus tehdään, että kansalaisilla olisi jatkossakin sosiaali- ja terveyspalveluita. Nyt palvelut vain rapautuvat uudistusta odotellessa.
 
Kunnat tekevät parhaillaan paniikkiratkaisuja, mm. ulkoistamalla toimintojaan. Samoin nykyisissä sairaanhoitopiireissä on käynnissä jätti-investointeja ja kilpavarustelun kierre, kun varmuus kokonaiskuvasta puuttuu.
 
- Jos lainsäädäntöä ei nyt saada aikaan, muuttuu tilanne vain entistä kaaoottisemmaksi.
 
Lisätietoja: Rauno Vesivalo, gsm 040 587 4346