Maksuton Kesäduunari-info auttaa kesätyöntekijöitä

Tämän vuoden Kesäduunarineuvoja Hanna-Marilla Zidan rohkaisee olemaan yhteydessä matalalla kynnyksellä, jos jokin kesätöihin liittyvä asia mietityttää.

Kuvateksti
Kuvaaja: Patrik Lindström

SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteinen Kesäduunari-info avataan tänään. Maksuton palvelu auttaa kesätyöntekijöitä työsuhteeseen liittyvissä kysymyksissä puhelimitse, WhatsAppissa ja nettilomakkeen kautta.  

Kesäduunarineuvojana on tänä vuonna Hanna-Marilla Zidan, työoikeuteen suuntautunut oikeustieteen opiskelija Helsingin yliopistosta. Hän odottaa kesän aikana pääsevänsä konkreettisesti auttamaan nuoria kesätyöntekijöitä ja selvittämään työoikeudellisia kysymyksiä.

– Toivottavasti työnantajat tarjoavat kesätöitä mahdollisimman monelle nuorelle. Koronatilanne on valitettavasti parina edellisenä vuonna rajoittanut nuorten työllistymismahdollisuuksia ja sen ensimmäisen työn saamista.

Monille nuorille kesätyö on ensimmäinen kosketus työelämään ja kokemukset saattavat pitkällä tähtäimellä määrittää nuoren näkemystä työelämästä.

– On todella tärkeää, että on tällainen maksuton kaikille avoin palvelu, jonka kautta voi lähteä selvittämään kesätöissä mietityttäviä asioita. Kesätyöntekijöiden, varsinkaan nuorten, ei tarvitse jäädä yksin heitä askarruttavien kesätöihin liittyvien asioiden kanssa.

– Keväällä on uutisoitu paljon nuorten kehnoista työoloista. Työuransa alussa olevien nuorten työoikeuksia pitää kunnioittaa ihan siinä missä muidenkin, Zidan painottaa.

Kesäduunari-info on tarjonnut neuvontaa jo 17 vuotta nuorten ja heidän läheistensä sekä työnantajien kysymyksiin. Kaikki kysymykset käsitellään luottamuksellisesti. Vaikka työelämä on vuosien aikana muuttunut monin tavoin, kysymysten aiheet ovat pysyneet pitkälti samoina. Eniten kysytään neuvoa palkka- ja työaika-asioihin. Myös koeaikaa ja työtodistusta koskevista aiheista tulee usein yhteydenottoja.

Kesäduunari-info palvelee kesän ajan

Kesäduunari-info palvelee 31. elokuuta asti. Kesäduunarineuvojan tavoittaa arkisin kello 9–15 puhelimitse numerosta 0800 179 279 tai WhatsApp-sovelluksella numerosta 040 747 1571. Käytössä on myös sähköinen yhteydenottolomake Kesäduunari-infon sivuilla.

Neuvontaa saa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Palveluun voi ottaa yhteyttä myös nimettömänä.

Kesätyötä koskevat perustiedot ovat löydettävissä Kesäduunari-infon verkkosivuilla. Ennen yhteydenottoa voi tutustua usein kysyttyjen kysymyksien vastauksiin. Lisäksi kannattaa tutustua kesäduunarin muistilistaan.