Lea Mäki on vuoden bioanalyytikko

Suomen Bioanalyytikkoliitto ry on valinnut vuoden 2022 bioanalyytikoksi Lea Mäen Ylihärmästä.

Kuvateksti
Kuva: Pasi Autio

Lea Mäki työskentelee tietojärjestelmäasiantuntijana Seinäjoen keskussairaalassa. Laboratoriohoitajaksi hän on valmistunut vuonna 1979.

Leaa ehdotti palkinnon saajaksi Lakeuden Bioanalyytikot. Yhdistys kuvailee Leaa laboratorio-atk:n äidiksi. Hän on ollut mukana kehittämässä omalla työpaikallaan tietojärjestelmiä niiden alkuajoista nykypäivään asti. Valtavan tietotaidon takaa löytyy huumorintajuinen ja ahkera työkaveri. Lea on suorittanut myös datanomin tutkinnon. Laboratorion tietojärjestelmien kehittämistyössä on merkityksellistä, että kyseinen henkilö tuntee sekä laboratoriomaailman ja tietojärjestelmät. Molempien alojen osaamisesta on valtava hyöty.

Kliininen laboratoriotyö on kokenut valtavan kehityskaaren viimeisen 50 vuoden aikana. Siinä missä laboratorion analytiikka on automatisoitunut, on tietojärjestelmien kehitys edennyt hurjaa vauhtia. Toimivilla järjestelmillä on tärkeä merkitys laboratoriotyössä.

Vuoden Bioanalyytikko valitaan vuosittain hakemusten perusteella. Ehdotuksia voivat tehdä liiton jäsenet, työyhteisöt, taustayhteisöt tai alueyhdistys. Valinnan tekee hakemusten perusteella Suomen Bioanalyytikko ry:n hallitus. Valinta julkistettiin 7.10. Laboratoriolääketiede ja näyttely 2022 -tapahtuman yhteydessä.

Suomen Bioanalyytikkoliitto ry on Tehyn yhteistyöjäsenjärjestö.