Hätätyölaki sai kovaa arvostelua eduskunnalta – ”Sikamainen temppu työntekijöille ja heidän oikeuksilleen”

Eduskunta kävi torstaina 15.5. yleiskeskustelun laajasti arvostellusta lakiesityksestä liittyen suojelu- ja hätätyöhön. Oppositioedustajien puheenvuoroissa lakia moitittiin kovin sanakääntein niin sisällön kuin koko valmistelun kannalta.

Kuvateksti
Kuva:iStock

Oppositiopuolueiden edustajat tyrmäsivät hallituksen suojelutyötä koskevan lakiesityksen sitä käsitelleessä yleiskeskustelussa.  

Puheenvuoroissa korostettiin, että hallitus on lähtenyt lainsäädännöllä korjaamaan ongelmaa, jota ei edes ollut olemassa. Lakiesitystä arvosteltiin hallituksen keinoksi jälleen edistää työnantajan asemaa työntekijöiden oikeuksia kaventamalla, erityisesti kiistellyn hätätyön osalta.  

- Hätätyön rooli on tässä laissa oikein sanelupolitiikan jalokivi. Tämä laki on hätätyön osalta, mutta myös kokonaisuus huomioiden, sikamainen temppu työntekijöille ja heidän oikeuksilleen, tiivisti kansanedustaja Piritta Rantanen, sd. 

Kansanedustaja Timo Suhonen, sd. puolestaan kuvasi lakiesitystä ”ideologisena, työntekijöitä kurittavana politiikkana”, joka rajoittaa työntekijöiden lakko-oikeutta jälleen kerran.  

- Hallitus vie työntekijöitä kuin sitä kuuluisaa kuoriämpäriä. Suojelutyölaki sekä hallituksen esitys hätätyöstä on hallitukselta puhtaasti ideologinen. Useat asiantuntijat ovat todenneet, että sille ei ole tarvetta, Suhonen korosti.  

Suttuista lainvalmistelua  

Tehy on pitänyt sekä lainvalmistelun epäkohtia että lain sisällön ongelmallisuutta esillä koko valmisteluprosessin ajan, ja tehnyt valmistelusta myös rikosilmoituksen. Kansanedustajilta tuli laajasti arvostelua myös lainvalmistelua pohjustaneesta selvitystyöstä, jota luonnehdittiin olemattomaksi.  

- Selvittämisen sijaan hallitus käynnistänyt suoraan lainsäädäntöhankkeen. Hätätyön osalta tämä on mennyt täysin väärille jengoille, sanoi Olga Oinas-Panuma, kesk.  

-Tämä lakiesitys valmisteluineen on ehkä suttuisimpia ja suhmuroiduimpia lakeja tällä kaudella, Oinas-Panuma kuvasi. 

Samaa mieltä valmistelusta oli kansanedustaja Suhonen, sd., joka mainitsi keskustelussa myös Tehyn tekemän rikosilmoituksen asiasta ja luonnehti hätätyön tuomista valmisteluun ”mutkan kautta tehdyksi” ja yleisesti koko valmistelua ”hyvin kummalliseksi”.  

Lain vaikutukset herättävät huolta  

Epämääräisesti ja liian laajasti valmistellun lain vaikutuksista työntekijöiden oikeuksiin esitettiin monta huolestunutta puheenvuoroa. Sen nähdään toteutuessaan pahimmillaan sekoittavan työmarkkinoita yleisemminkin, ja myös kuormittavan oikeuslaitosta, jota erilaiset tulkinnat hätätyöstä tulisivat varmasti työllistämään.  

-Jää nähtäväksi, kuinka työnantaja määrittelee sen, ketkä voivat osallistua työtaisteluun ja ketkä eivät. Tai millaisia tulkintoja näemme siitä, että milloin hätätyötä on aidosti laillista teettää. Hätätyöhön määräämisen pitäisi ehdottomasti olla työriidan ulkopuolisen tahon toimesta tapahtuvaa, sanoi puheenvuorossaan Piritta Rantanen, sd. 

Lain käsittely eduskunnassa jatkuu tiistaina 20.5.  

Kirjoittaja: Lotta Nuotio 

*

Tehyn rikosilmoitus työ- ja elinkeinoministeriöstä

Tehy on jättänyt Helsingin poliisille rikosilmoituksen epäillyistä virkarikoksista työ- ja elinkeinoministeriössä. Pääministeri Petteri Orpon hallitus yrittää runnoa läpi lakia, joka antaisi työnantajalle oikeuden murtaa työtaistelut hätätyön varjolla.