Työntekijän vanhempainvapaaoikeuden laajuus riippuu siitä, sovelletaanko perhevapaisiin 1.8.2022 voimaan tulevaa uutta perhevapaalainsäädäntöä vai vanhaa perhevapaalainsäädäntöä.

Suunnitteletko töistä vapaata esimerkiksi lasten, vuorottelun tai opintojen vuoksi? On hyvä tietää perusasiat erilaisista vapaista.
Synnyttävällä vanhemmalla on oikeus äitiysvapaaseen, jos perhevapaisiin sovelletaan vanhaa ennen 1.8.2022 voimassa ollutta perhevapaalainsäädäntöä.
Lapsen isällä on oikeus isyysvapaaseen, jos perhevapaisiin sovelletaan vanhaa ennen 1.8.2022 voimassa ollutta perhevapaalainsäädäntöä.
Synnyttävällä vanhemmalla on oikeus raskausvapaaseen, jos perhevapaisiin sovelletaan uutta 1.8.2022 voimaan tulevaa perhevapaalainsäädäntöä.
Työntekijällä on 1.8.2022 alkaen oikeus saada kalenterivuoden aikana enintään viisi työpäivää omaishoitovapaata henkilökohtaisen avun tai tuen tarjoamiseksi omaiselle tai työntekijän kanssa samassa taloudessa asuvalle läheiselle.
Työntekijällä on oikeus jäädä töistä hoitovapaalle hoitamaan lastaan kunnes lapsi täyttää kolme vuotta. Hoitovapaalta ei makseta palkkaa.
Työntekijä voi tehdä lyhennettyä työaikaa eli olla osittaisella hoitovapaalla lapsen hoidon vuoksi, kun hän on ollut samalla työnantajalla töissä vähintään kuusi kuukautta viimeisten 12 kuukauden aikana.
Äitiys-, isyys-, raskaus- ja vanhempainvapaasta sekä hoitovapaasta on ilmoitettava työnantajalle viimeistään kaksi kuukautta ennen vapaan alkamisaikaa. Jos vapaan kesto on enintään 12 arkipäivää, ilmoitusaika on yksi kuukausi.
Työnantajan on kohdeltava kaikkia työntekijöitään tasapuolisesti. Ketään ei saa syrjiä raskauden tai perhevapaiden takia. Työnantaja ei saa irtisanoa työntekijää sen vuoksi, että työntekijä on jäämässä perhevapaalle.
Perhevapaiden päättyessä työntekijällä on oikeus palata aikaisempaan työhönsä.
Työntekijällä on oikeus saada enintään neljä työpäivää vapaata lapsen hoitoa tai lapsen hoidon järjestämistä varten. Tätä kutsutaan tilapäiseksi hoitovapaaksi. Edellytyksinä on, että lapsi on sairastunut äkillisesti ja lapsi on alle 10-vuotias. Kunta-alalla työskentelevä vanhempi voi jäädä hoitamaan alle 12-vuotiasta lasta.
Vuorotteluvapaan pitäminen ei ole työntekijän ehdoton oikeus, vaan siihen tarvitaan aina työnantajan kanssa tehty sopimus. Työnantajalla ei ole velvollisuutta maksaa vuorotteluvapaan ajalta työntekijälle palkkaa.
Opintovapaalla työntekijä on vapaa työstään koulutusta tai opiskelua varten. Työntekijällä on oikeus opintovapaaseen, jos palvelussuhde samaan työnantajaan yhdessä tai useammassa jaksossa on kestänyt yhteensä vähintään vuoden. Opintovapaan pituus voi olla enintään kaksi vuotta viiden vuoden palvelussuhteen aikana.
Työnantaja ei voi kieltää työntekijää osallistumasta kertausharjoituksiin, väestönsuojelukoulutuksiin tai kriisinhallintatehtäviin.
Työntekijällä on oikeus tilapäiseen poissaoloon työstä, jos hänen läsnäolonsa on välttämätön hänen perhettään kohdanneen sairauden tai onnettomuuden vuoksi.
Työehtosopimuksissa on sovittu tietyistä päivistä, jotka työpäiväksi osuessaan ovat palkallisia vapaapäiviä.
os työntekijä haluaa palkatonta vapaata muusta kuin laissa erikseen säädetystä syystä (esimerkiksi perhevapaat ja opintovapaa), vapaan saaminen edellyttää sopimista työnantajan kanssa.
Jäsenmaksua ei aina tarvitse maksaa
Joissain elämäntilanteissa sinun ei tarvitse maksaa jäsenmaksua. Tietyt palkattoman ajanjaksot oikeuttavat jäsenmaksuvapautukseen.
