Työnantaja ei saa koskaan määrätä vuosilomaa raskaus- ja vanhempainvapaan tai sairausloman päälle ilman työntekijän suostumusta. Lue lisää lomasta muiden vapaiden aikana.
On selvää, että loma on ihmisen parasta aikaa. Onko silti selvää, miten lomaa kertyy tai saatko lomapalkkaa tai lomarahaa? Entä tiedätkö, miten siirrät lomaa, jos sairastut? Katso alta oleelliset tiedot!
Työnantaja ei saa koskaan määrätä vuosilomaa raskaus- ja vanhempainvapaan tai sairausloman päälle ilman työntekijän suostumusta. Lue lisää lomasta muiden vapaiden aikana.
Työntekijällä on oikeus saada vuosilomansa ajalta pääsääntöisesti sama palkka kuin työssä ollessaan. Useassa työehtosopimuksessa on sovittu, että vuosilomapalkkaan tehdään maksettuja työaikakorvauksia (ilta-, yö-, lauantai- ja sunnuntaityö) vastaava lisäys. Lue lisää loma-ajan palkasta.
Jos työntekijällä jää työsuhteen aikana ansaittuja lomapäiviä pitämättä, ne maksetaan loppupalkassa lomakorvauksena. Lomakorvauksena maksetaan yleensä myös saamatta jääneet lomarahat. Lue lisää lomakorvauksesta.
Suurin osa lomasta (kesäloma) sijoitetaan lomakaudelle eli 2.5.–30.9. Lähtökohtaisesti 24 vuosilomapäivää sijoitetaan lomakaudelle. Muu osa lomasta (talviloma) annetaan lomakauden ulkopuolella viimeistään seuraavan lomakauden alkuun mennessä. Lue lisää loman ajankohdasta.
Työntekijä ansaitsee vuosilomaa lomanmääräytymisvuodelta, joka on aina 1.4.–31.3. välinen aika. Osassa työehtosopimuksista ammattiliitot ovat neuvotelleet vuosilomalakia pidemmästä lomasta, joka voi olla sidottu esimerkiksi työntekijän työkokemukseen. Lue lisää loman kertymisestä.
Julkisella sektorilla sekä AVAINTA ry:n ja YTHS:n työehtosopimuksen mukaan työntekijälle kertyy normaalisti vuosilomaa raskaus- ja vanhempainvapaiden aikana. Lue lisää loman kertymisestä perhevapailta.
Kahden työehtosopimuksen mukaan työntekijä saa lomansa pidennettynä, jos hän pitää lomansa kesälomakauden ulkopuolella. Loman pidennyksistä on sovittu ensihoitopalvelualan sekä hammaslääkärien työnantajayhdistyksen ja Tehyn välisessä työehtosopimuksessa. Lue lisää loman pidennyksestä.
Jos työntekijä sairastuu ennen vuosilomaa tai vuosiloman alkaessa, hänen on pyydettävä vuosiloman siirtoa työnantajalta mahdollisimman pian. Lue lisää loman siirrosta sairastuessa.
Lomapäiviä kuluu työehtosopimuksesta riippuen joko viisi tai kuusi päivää viikossa. Julkisella sektorilla vuosilomaa kuluu viikossa vain viisi päivää. Lue lisää lomapäivien kulumisesta.
Työntekijän oikeus lomarahaan voi perustua työehtosopimukseen, työpaikalla noudatettavaan käytäntöön tai työsopimukseen. Muutoin työntekijällä ei ole oikeutta saada lomarahaa. Lue lisää lomarahasta.
Säästövapaalla tarkoitetaan vapaata, jonka työntekijä säästää vuosilomastaan pidettäväksi seuraavalla lomakaudella tai sen jälkeen. Lue lisää säästövapaasta.
Täysi lomanmääräytymiskuukausi on kuukausi, jolta työntekijälle kertyy lomaa. Lue lisää täydestä lomanmääräytymiskuukaudesta.
Tehyläisenä saat käyttöösi työpaikkasi luottamusmiehen ja asiantuntijoidemme palvelut. Et joudu yksin selvittämään, onko palkka maksettu oikein, onko irtisanominen ollut laiton tai ovatko työsuhteesi ehdot kunnossa.