Tehy: Lakkovaroitus yksityiselle sosiaalipalvelualalle

Yksityisen sosiaalipalvelualan henkilöstöä edustavat Tehy, SuPer ja Erto ovat antaneet tänään lakkovaroituksen viiden vuorokauden lakosta alkaen 23.5. klo 00.01 ja päättyen 27.5. klo 23.59. Lakon piirissä on yhteensä 26 Attendon, Esperin, Mehiläisen ja Pihlajalinnan ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikköä.  

Kevään aikana käydyt neuvottelut yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksesta päättyivät tuloksettomina viime perjantaina.

Järjestöjen keskeinen tavoite neuvotteluissa on palkkauksen ja työolojen parantaminen. Yksityisellä sosiaalipalvelualalla vallitsee vakava työvoimapula samoin kuin koko sote-alalla. Ala on jäänyt selvästi julkista sektoria jälkeen palkkauksessa ja palkkaerot voivat tehtävästä riippuen olla 150 eurosta jopa 400 euroon.

- Palkkauksen parantaminen on täysin välttämätöntä alan vetovoiman ja hoitajapulan ratkaisemisen kannalta, toteaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Järjestöt julistivat tiistaina myös kahden viikon mittaisen ylityö- ja vuoronvaihtokiellon koko yksityiselle sosiaalipalvelualalle.

- Työnantajien reaktio ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon kertoo alan tilanteesta. Palvelut pyörivät täysin hoitajien venymisen ja ylityön varassa, kun normaalien työvuorojen mukaan työskentely aiheuttaa työnantajaliiton mukaan välittömiä hankaluuksia hoivakotien ja varhaiskasvatuksen toimintaan, Rytkönen toteaa.

Tarkemmat tiedot lakon kohteista: https://www.tehy.fi/sostes

Lisätietoja:
Tehyn neuvottelupäällikkö Vappu Okkeri, p.
0400 913230