Voiko työnantaja purkaa työsuhteen koeajalla sairauden takia?

Luonnollisesti moni työntekijä haluaa antaa itsestään mahdollisimman hyvän ensivaikutelman työsuhteen alussa. Moni työntekijä tiedostaa myös, että vallitseva lainsäädäntö mahdollistaa koeaikapurun varsin matalalla kynnyksellä.

Kuvateksti
kuva: iStock

Koeaikapurku ei saa perustua esimerkiksi aiheettomiin epäilyksiin, vaan sen on liityttävä työntekijän työsuhteeseen ja olla sellainen, joka on ilmennyt vasta työnteon aloittamisen myötä. Purkuperusteen on oltava todellinen ja asiallinen.  Asiallinen syy koeaikapurkuun on olemassa esimerkiksi silloin, kun työntekijä ei yksinkertaisesti suoriudu sovituista työtehtävistä 

Tilanne mutkistuu, mikäli työnantaja purkaa työsuhteen koeajalla työntekijän oltua sairauslomalla. Tällöin on huomioitava, että koeajalla työsopimusta ei voida purkaa syrjivillä tai muutoin koeajan tarkoitukseen nähden epäasiallisella perusteilla. Lähtökohtaisesti työntekijän sairautta ei voida käyttää asiallisena perusteena työsuhteen purkamiseen. 

Mikäli työntekijälle herää epäily, että häntä on syrjitty terveydentilansa perusteella koeaikapurun seurauksena, on ensin saatava työnantajalta selvitys koeaikapurun perusteista. Mikäli työnantaja vetoaa työntekijän sairauteen koeaikapurun perusteena, on koeaikapurku yleensä perusteeton. 

Tietyissä erityistilanteissa sairastaminen voi johtaa työsuhteen päättämiseen. Jotta työsuhteen purkaminen voi olla lainmukainen, on sairausloman tullut olla niin pitkä suhteessa työajan pituuteen, että työnantaja ei ole voinut saada tarvittavaa kuvaa työntekijän suoriutumisesta ja soveltuvuudesta työtehtäviin. Perusteena ei tällöinkään ole yksinomaan sairastuminen, vaan sairastumisen vaikutukset koeaikaan ja työntekijän työskentelykykyyn.

Vaihtoehtoisesti sairastumisen tulee olla niin pitkäaikainen ja merkittävä, että se merkittävästi laskisi työntekijän työkuntoa tai estäisi työntekijää työskentelemästä jatkossa. Lyhyt sairausloma ei yleensä voi johtaa koeaikapurkuun. 

Mikäli työnantaja vetoaa muihin syihin kuin sairauteen, on selvitettävä, ovatko nämä muut syyt todellisia ja asiallisia - sellaisia, jotka voivat johtaa työsopimuslain mukaiseen koeaikapurkuun. Mikäli työntekijä kykenee esittämään todennäköisiä syitä sille, että todellinen purkuperuste on syrjivä tai epäasiallinen, on työnantajalla todistustaakka purkuperusteen asiallisuudesta.

Mikäli koeaikapurun peruste ja sen laillisuus mietityttää, kannattaa olla yhteydessä Tehyn asiantuntijaan. Voit ottaa yhteyttä asiasta Tehyn jäsenpalvelun kautta.

Lisää tietoa koeajasta on löydettävissä myös Tehyn työelämäoppaasta.

(Aiemmin ilmestynyt blogi on ajantasaistettu 2.7.2025)

Hoitaja ja vanhus

Tehyn jäseneksi

Olemme yhteisö, josta saat turvaa, mutta myös iloa ja energiaa. Jäsenyys on kannanotto alan arvostuksen puolesta: olet mukana tekemässä työelämästä parempaa sekä parantamassa työehtoja ja palkkoja!