Täydennyskoulutuksen tarve voi vaihdella vuosittain paljon. Lisä- ja täydennyskoulutuksen määrään vaikuttaa työyhteisön toimintojen kehittämisen vaiheet sekä henkilöstön koulutus ja tehtävät. Täydennyskoulutus on yleensä palkallista.

Miten osaamista ylläpidetään ja täydennetään?
Ensihoidon hoitotason 30 opintopisteen lisäkoulutus on kohdennettu erityisesti sairaanhoitajille, jotka tähtäävät ensihoitopalveluyksikön hoitotason työtehtäviin.
Hoiva-avustaja työskentelee avustavissa tehtävissä. Hänen työpaikkansa voi olla esimerkiksi vanhuksille tai vammaisille tarkoitetussa palvelutalossa ja hoivakodissa eli asumispalveluyksikössä.
Rokotusasetuksen mukaan lääkäri vastaa rokotustoiminnan suunnittelusta ja toteutuksesta. Rokotuksen pistoksena saa antaa vain lääkäri tai asianmukaisen rokotuskoulutuksen saanut sairaanhoitaja, terveydenhoitaja tai kätilö. Myös sairaanhoitajana laillistettu ensihoitaja saa antaa rokotuksia. 22.12.2021 voimaan tulleen asetusmuutoksen johdosta myös riittävän lääkehoidon osaamisen ja asianmukaisen rokotuskoulutuksen saanut bioanalyytikko, lähihoitaja ja perushoitaja voivat antaa koronavirusrokotteita laillistettujen ammattihenkilöiden (hammaslääkäri, sairaanhoitaja, terveydenhoitaja, kätilö tai sairaanhoitajana laillistettu ensihoitaja) välittömän johdon ja valvonnan alaisena.
Miten toimitaan asumispalveluissa asiakkailta käytöstä poistuneiden lääkkeiden kanssa?
Työnantajan täytyy huolehtia siitä, että työyksiköissä on kaikkina aikoina riittävästi lääkehoitoon koulutettua, osaavaa henkilökuntaa. Työntekijän on osallistuttava työnantajan järjestämään täydennys- ja muuhun lisäkoulutukseen.
Laillistettuihin ammatteihin opiskeleva voi tilapäisesti toimia ammattihenkilön tehtävässä, esimerkiksi kesälomasijaisena, kun hän on suorittanut kaksi kolmasosaa (140 op) kyseiseen ammattiin johtavista opinnoistaan.
Rajatun lääkkeenmääräämisen erikoispätevyyden saaminen edellyttää 45 opintopisteen laajuisia korkeakouluopintoja. Sairaanhoitajat, joilla on rajatun lääkkeenmääräämisen erikoispätevyys, voivat työskennellä esimerkiksi perusterveydenhuollon ajanvarauspoliklinikalla tai yhteispäivystyksessä.
Terveydenhuollon ammattihenkilö ei saa ilmaista työssä saamaansa potilasta tai hänen perhettään koskevaa tietoa sivulliselle ilman potilaan lupaa. Tämä koskee yhtä lailla myös harjoittelijoita.
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittaneella lähihoitajalla ja perustason ensihoitajalla on laajat perusvalmiudet sosiaali- ja terveysalan eri tehtäviin. Henkilöllä on myös erikoistuneempi osaaminen ja työelämän edellyttämä ammattitaito vähintään yhdellä osaamisalalla.
Varhaiskasvatuksen lastenhoitajia, sosionomeja ja opettajia työskentelee lasten parissa erilaisilla tutkinnoilla. Mielenkiintoinen ja muuttuva kasvatusala vaatii monenlaista koulutusta ja osaamista.
Potilaalla on oikeus tietää, millaisella koulutustaustalla ja osaamisella häntä hoidetaan. Nimikkeet kertovat työntekijän asemasta organisaatiossa ja koulutuksesta sekä vahvistavat ammatti-identiteettiä.