Työnantajaliitto hylkäsi neuvottelutuloksen, palkansaajat paheksuvat: Työnantaja ajamassa yksityisen terveyspalvelualan neuvottelut karille

Yksityisen terveyspalvelualan työehtosopimusneuvottelut ovat mutkistuneet Terveyspalvelualan työnantajaliiton hallituksen hylättyä signeeratun neuvottelutuloksen alan uudeksi työehtosopimukseksi.

Palkansaajapuolta neuvotteluissa edustaa Terveys- ja sosiaalialan neuvottelujärjestö TSN, jonka muodostavat Toimihenkilöliitto ERTO, Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ja Tehy. Järjestöt paheksuvat työnantajaliiton hallitusta, joka tietoisesti rapauttaa luottamusta neuvotteluprosessiin ja heikentää ilmapiiriä jatkoa ajatellen.

Työmarkkinakentässä on hyvin poikkeuksellista, että neuvottelijoiden saavuttama neuvottelutulos kaatuu työnantajaliiton päättävissä elimissä. Tämä kielii väistämättä myös EK:n taustavaikuttamisesta, jolla yksityiset terveyspalvelut halutaan tiukasti ajaa Teknologiateollisuuden saneleman palkka-ankkurimallin taakse. 

Yksityisen terveyspalvelualan neuvottelujen karikko ja mahdollinen EK:n taustarooli asettuu kyseenalaiseen valoon myös elinkeinopoliittisesti. Yksityinen terveyspalveluala on nähty kansallisella tasolla yhtenä potentiaalisimmista kasvualoista. Näin työvoimavaltaisen ja osaamiseen rakentuvan toimialan menestys ja tulevaisuuden innovaatiot ovat oleellisesti sidoksissa osaavaan ja motivoituneeseen henkilöstöön. 

Yksi henkilöstön kannalta keskeinen alan vetovoimatekijä on palkkataso, jonka kilpailukykyisyyttä henkilöstön pysyvyyden ja rekrytoinnin kannalta on yksityisellä terveyspalvelualalla tarkasteltava suhteessa nyt syntyneeseen kuntasopimukseen - ei palkka-ankkuriin. 

Terveyspalvelualan liiton hallituksen linja lyö korville myös kolmikannassa sovittua samapalkkaisuustavoitetta. Yksityinen terveyspalveluala on erittäin naisvaltainen, mutta samapalkkaisuutta ei ole mitenkään edistetty alan työehtosopimuksissa tupojen hautauduttua. EK:n linja tuntuukin olevan nyt viitata kintaalla koko samapalkkaisuuden tavoitteelle.

Palkansaajajärjestöt ovat nyt odottavalla kannalla eikä uusia tapaamisia työnantajaliiton kanssa ole toistaiseksi sovittu.

Yleissitovan yksityisen terveyspalvelualan työehtosopimuksen soveltamispiiriin kuuluu noin 19 000 työntekijää. 
 

Lisätietoja:

Erton puheenjohtaja Tapio Huttula, gsm 040 5637 944

Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola, gsm 040 595 1772

SuPerin puheenjohtaja Juhani Palomäki, gsm 044 569 2634