Tehyn Vesivalo: Sosiaali- ja terveyspalvelut painavampi oikeus

Perustuslakivaliokunta antoi odotetusti sote-ratkaisusta lausunnon, jonka mukaan kuntien itsehallinto ei edelleenkään toteudu uudistuksessa riittävästi. Tehyn puheenjohtajan Rauno Vesivalon mukaan ratkaisun kaatuminen on iso pettymys ja kaikkiaan surullinen prosessi.

- Kuntien itsehallintoon liittyvät perustuslailliset ongelmat on tiedetty pitkään. Prosessi on ollut ala-arvoinen ja asiantuntijoiden yli on kävelty monta kertaa vuosien valmistelun aikana. Päättäjien olisi pitänyt olla jämäkämpiä ja ohjata sote maaliin tällä vaalikaudella.

- Perustuslaki tuntuu tuovan nyt vahvemman suojan vanhoille rakenteille ja instituutioille kuin kansalaisille.  Yksilön oikeuden sosiaali- ja terveyspalveluihin tulee olla painavampi perusoikeus kuin kunnallisen itsehallinnon. Ellei näin ole, pitääkö perustuslakia tältä osin muuttaa, Vesivalo kysyy.

Vesivalon mielestä päättäjiltä puuttuu myös kriisitietoisuus.

- Maan taloudellinen tilanne on vaikea ja rakenteiden uudistaminen on väistämätöntä. Sote-uudistusta ei enää voi palauttaa lähtöruutuun ja sovitella ristiriitaisia näkemyksiä koko vaalikautta. Uuden hallituksen on ratkaistava asia ensi töikseen ja pidettävä etusijalla uudistuksen varsinaisia tavoitteita ja kansalaisten oikeutta sosiaali- ja terveyspalveluihin.

- Osa kunnista on jo pitkällä valmistelussa kohti suurempia sote-kokonaisuuksia. Sitä työtä tulee jatkaa. Osa kunnista taas on nähnyt tilaisuuden irtiottoon ja lyhytnäköiseen oman edun tavoitteluun ulkoistamalla kokonaan sosiaali- ja terveyspalvelunsa. Tämä kehitys pitää pysäyttää.

Koulutettu hoitohenkilöstö on väsynyt odottamaan uudistusta. Työpaikoilla eletään jatkuvan epävarmuuden varassa.

- Jos poliittinen päättäjä olisi pienen kannatuksen laskun uhallakin toteuttanut kunta- ja sote-uudistukset hallituskauden alussa, olisimme ehkä nyt tilanteessa, jossa uudet rakenteet, sujuva toiminta ja palvelut olisivat valmiina. Ja sosiaali- ja terveysalan henkilöstö voisi täysipainoisesti keskittyä potilaisiin ja asiakkaisiin ja kehittämään uusia toimintatapoja, Vesivalo toteaa.

Lisätietoja:
Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo, gsm 040 587 4346