Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo: Kehysriihessä painotettava rakenneuudistuksia leikkausten sijaan

Tehyn puheenjohtajan Rauno Vesivalon mielestä Suomessa olisi otettava vakavasti viime viikolla julkaistu OECD:n Suomea koskeva maaraportti, jossa kehotetaan Suomea jatkamaanrakenneuudistuksia.
 
- On harmi, että Suomessa ollaan jumituttu kuntien pakkoliitoskeskusteluun, vaikka oikeammin huomion pitäisi olla siinä miten saamme hyvinvointivaltion pelastettua. Tämän vuoksi kunta- ja palvelurakenneuudistus ja SOTE-uudistus on siis yksinkertaisesti pakko toteuttaa.
 
Vesivalo pelkää, että mikäli rakenneuudistusta ei toteuteta ajaudutaan yhä syvenevään kuntien talousahdinkoon, jotayritetään parantaa lyhytnäköisillä säästötoimilla.
 
- Työntekijöille esitetään vaatimuksia mm. lomarahanvaihdosta ja talkoovapaista. Nämä vaatimukset eivät kestävästi paikkaa kuntien taloutta. Lisäksi ne merkitsevät palkanalennuksia sosiaali- ja terveysalan ennestäänkin vaatimattomaan palkkatasoon.
 
OECD:n raportissakin korostettiin, että suurin osa talouden tasapainottamisesta pitäisi tulla rakenneuudistuksista.
 
- Kevään kehysriiheen on esitetty 3,3 miljardin euron sopeutustarvetta. Minusta leikkausten sijaan pääpainon on nyt oltava SOTE- ja kuntauudistuksessa. Leikkauksilla kurjistetaan palvelut turhan takia sen sijaan että tehtäisiin kunnollinen rakenteiden uusiminen.
 
Tehyynkin kantautuu tietoja kuntien lomautuksista ja yt-neuvotteluista, mutta myös onneksi tietoja kunnista, jotka eivät lomauta tai irtisano henkilökuntaa.
 
- Tietojemme mukaan esimerkiksi Helsingin kaupunki on päättänyt, että se ei irtisano tai lomauta henkilökuntaa. Kaupunki on ilmeisesti ymmärtänyt sen, että irtisanomiset ja lomauttamiset johtavat vain lisääntyneisiin kustannuksiin, esimerkiksi jos perusterveydenhuollosta nipistetään.  
 
Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo vieraili tänään Jyväskylässä tavaten Tehyn jäsenistöä. Vesivalo kiertää kevään aikana kaikkiaan kymmenellä paikkakunnalla.
 
Lisätietoja: Rauno Vesivalo, gsm 040 587 4346