Tehyn II varapuheenjohtaja Anna-Leena Brax: SOTE-uudistuksessa edes parlamentaarinen yksituumaisuus ei tunnu riittävän

Tehyn II varapuheenjohtaja Anna-Leena Brax vaatii eduskunnalta päättäväisyyttä sote-uudistuksen suhteen. Uudistuksen toteutuminen uhkaa kaatua perustuslaillisiin ongelmiin ja tämän lisäksi eduskunnassa on herännyt vielä viime metreillä epäily SOTE-uudistuksen kustannustehokkuudesta.

– En voi ymmärtää päätöksentekoa, jossa etenkin tätä perustuslaillista ongelmaa liittyen kuntien itsehallintoon ei ole aiemmin ratkaistu. Poliittiselle päättäjälle ei tunnu tällä hetkellä kelpaavan mikään – ei edes viime kesänä saavutettu parlamentaarinen yksituumaisuus SOTE-ratkaisusta.

Brax pitää myös outona sitä, että kuntien itsehallinto on päättäjien näkökulmasta tärkeämpää kuin yksilön oikeus sosiaali- ja terveyspalveluihin, joka on myös perustuslaissa määritelty oikeus.

– Ei SOTE-uudistukseen ole ryhdytty huvikseen tai kiusallaan, vaan siksi että hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuus on aidosti vaarassa. Erityisesti perusterveydenhuolto on päässyt rapautumaan ja resurssit ovat loppumassa. Myös sosioekonomiset terveyserot kasvavat eri väestöryhmien välillä.

Tilanne on kestämätön sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten kannalta.

– Koulutettu hoitohenkilöstö on perin kyllästynyt vuosikausia jatkuneeseen epävarmaan tilanteeseen. Henkilöstöllä olisi myös paljon ideoita uudistuksen läpiviemiseksi esimerkiksi palveluketjujen toimivuuteen liittyen.

SOTE-uudistuksen viivästyminen heikentää kuntien palveluita merkittävästi ja johtaa lyhytnäköisiin säästöihin ja leikkauksiin. Myös erilaiset kuntien paniikkiratkaisut kuten kokonaisulkoistamiset ovat yleisiä.

– Jos nyt uskallettaisiin vihdoin toteuttaa uudistus voitaisiin päästä eroon sosiaali- ja terveydenhuoltoa vaivaavasta osaoptimoinnista ja kilpavarustelusta. Peruspalveluita tarvitaan kaikkialla, mutta esimerkiksi lonkkaleikkauksia ja muita vastaavia erikoissairaanhoidon toimenpiteitä ei ole järkevää toteuttaa joka sairaalassa, Brax sanoo.

Brax osallistuu tänään ja huomenna Oulussa pidettävään Pohjois-Suomen työmarkkinaseminaariin, jossa käsitellään myös SOTE-ratkaisua.

http://www.pohjois-pohjanmaankesayliopisto.fi/fi/pohjoisen-forum/

Lisätietoja: Tehyn II varapuheenjohtaja Anna-Leena Brax, gsm 0400 920729