Tehy vaatii toimia samapalkkaisuuden edistämiseksi

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy vaatii tulevalla liittokierroksella etenemistä samapalkkaisuusohjelmassa. Seuraavalle neuvottelukierrokselle naisvaltaiset alat lähtevät takamatkalta. Takana on useita vuosia hyvin maltillisia palkankorotuksia ja julkisella sektorilla kirpaisee etenkin määräaikainen kilpailukykysopimuksen lomarahaleikkaus.

Kuvateksti
Tehyn valtuutetut vaativat, että sote-uudistuksessa kuunnellaan myös henkilöstöä. Kuva: Pasi Autio.

– Kolmikannassa on kyllä sovittu samapalkkaisuusohjelmasta vuosille 2016-19, mutta se ei ole kovin velvoittava palkkaerojen konkreettisen kaventamisen kannalta. Siksi tasa-arvopainotus tulee ottaa huomioon työmarkkinakierroksella. Nyt kun lähes 10 vuotta jatkunut vaikea taloustilanne on kääntynyt parempaan suuntaan, talouskasvun hedelmien on näyttävä myös koulutetun sosiaali- ja terveysalan henkilöstön ansioissa, toteaa Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo.

Yksityiskohtaiset tavoitteet tulevalle liittokierrokselle määritellään alkusyksystä, kun Tehyn ammattiosastoille tehdyn tavoitekyselyn tulokset ovat valmiit. 

Sosiaali- ja terveysalan koulutettu henkilöstö on ollut viime vuosina monella tavalla tiukoilla. Sote-uudistus on tuomassa lisää epävarmuutta. 

Tehy on kritisoinut sote-uudistuksen valmistelussa ja lausunnoissaan erityisesti henkilöstövaikutusten puutteellista arviointia. Vaikeuksia on ollut myös henkilöstön osallistumisessa muutoksen valmisteluun.  Erityisen hankalaa tämä on ollut esimerkiksi Uudenmaan sote- ja maakuntauudistuksen valmistelussa. 

– Vaikka työtä koulutetuille osaajille sosiaali- ja terveysalalla riittää, esimerkiksi määräaikaiset työsuhteet, yt-neuvottelut ja sopimusshoppailu uhkaavat lisääntyä sote-uudistuksen seurauksena myös tällä alalla, Vesivalo arvioi.

Tehyn valtuusto kokoontui tänään Helsingissä kuluvan valtuustokauden viimeiseen sääntömääräiseen kokoukseensa. Valtuutettujen viesti poliittiselle päättäjälle ja työantajille oli selkeä.  Koulutettu sote-henkilöstö kantaa käytännössä vastuun toimivista palveluista – hoitaa ja kuntouttaa läheisemme ja huolehtii varhaiskasvatuksessa lapsistamme. Palvelut ja myös liiketoiminta sosiaali- ja terveysalalla rakentuu näiden ihmisten työn ja osaamisen varaan nyt ja jatkossa. Tätä joukkoa on kuultava ja otettava heidän näkemyksensä vakavasti.
 
Lisätietoja: 
Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo, gsm 040 587 434