Tehy: Sairauslomakarenssi voisi pahentaa hoitajapulaa

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy torjuu kokoomuksen puoluevaltuuston lauantaina esittämän aloitteen, jonka mukaan sairauslomiin tulisi yhden päivän karenssi ja kaksi seuraavaa viikkoa sairauslomalla oleva palkansaaja saisi 80 % palkastaan.
 
- Tehyn selvitysten mukaan työterveyshuollon palveluiden saatavuudessa on jo nykyisellään ongelmia. Ehdotus sairauslomakarenssista johtaisi vielä huonompaan tilanteeseen, jossa töihin tultaisiin sairaanakin. Sairaana töihin tulevat työntekijät muodostavat tartuntatautiriskin niin potilaille kuin muulle työyhteisöllekin.
 
Hoitohenkilöstö kamppailee jaksamisensa kanssa ja on yleistä, että alalta vaihdetaan muihin tehtäviin. Noin 10 000 sairaanhoitajaa ja 20 000 lähihoitajaa on äänestänyt jaloillaan ja jättänyt alan. Laitinen-Pesola sanoo, että ehdotus sairauslomakarenssista ei ainakaan lisää alan vetovoimaisuutta.
 
- Sairauspoissaoloihin vaikutetaan hoitoalalla parhaiten kehittämällä työelämää, mm. hyvällä työvuorosuunnittelulla ja johtamisella on merkitystä. Kyseessä olisi myös selkeä palkanalennus, joka vaikuttaisi koulutetun hoitohenkilöstön tilipussiin. 
 
Lisätietoja: Jaana Laitinen-Pesola, gsm (09) 5422 7012