Tehy: Paperittomille oikeus terveyspalveluihin

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy tukee hallituksen lakiesitystä, jolla turvattaisiin terveyspalvelut ns. paperittomille.

Suomessa olevilla paperittomilla ei ole tällä hetkellä oikeutta julkisiin terveyspalveluihin lukuun ottamatta kiireellistä hoitoa. Esimerkiksi lapset ja raskaana olevat paperittomat eivät näin ollen saa välttämättömiä terveyspalveluita. Suomi on sitoutunut kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin, joissa on sovittu kaikkien ihmisten oikeudesta terveyteen. Samoin lasten oikeuksien sopimuksessa on sovittu jokaisen lapsen oikeudesta terveyteen.

– Suomessa on nyt turvattava paperittomille lakiesityksen mukainen välttämätön hoito kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia kunnioittaen, sanoo Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo.

– Terveydenhuoltohenkilöstön ei kuulu työssään ottaa kantaa hoidettavan maassa olon laillisuuteen tai laittomuuteen vaan ainoastaan hoidon tarpeeseen. Tämä on terveydenhuollon ammattihenkilöiden työn perustavanlaatuinen eettinen lähtökohta, hän muistuttaa.   

Paperittomien hoidon järjestäminen on inhimilliseltä kannalta tärkeää, mutta sillä on myös kansanterveydellisiä vaikutuksia esimerkiksi vakavien tarttuvien tautien ennaltaehkäisyssä.

Lisätietoja:
Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo, gsm 040 5874 346