Miljarditemppujen sijaan hallituksen keskityttävä rakenneuudistuksiin

Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattijärjestö Tehyn mielestä hallituksen olisi budjettiriihessä keskityttävä keskeneräisten asioiden loppuun viemiseen kuten rakenneuudistusten toteuttamiseen.

Sekä pääministeri Alexander Stubb että valtiovarainministeri Antti Rinne keskittyvät nyt nopealla aikataululla hakemaan miljardisäästöjä karsimalla mm. kuntien tehtäviä ja velvoitteita. Tehyn puheenjohtajan Rauno Vesivalon mielestä kuntien tehtävien tarkastelu on tehtävä harkiten, jotta nopeasti päätetyistä leikkauksista ei siirtyisi kustannuksia muualle kuten sosiaalimenoihin ja hoitojonoihin.

Vesivalo toivoo, että hallitus keskittyy nyt keskeneräisten hankkeiden, kuten sote- ja kuntauudistusten toteuttamiseen. Erilaiset ”miljarditemput” ja muut vastaavat lyhytnäköiset talouden paikkaamisyritykset ovat vain hätäapua, jonka avulla ei hoideta kestävästi sen enempää valtion kuin kuntienkaan taloutta.

-  Sote-lakiesitys ei saa jäädä enää makaamaan vaalien yli, vaan se on käsiteltävä tällä vaalikaudella. Uusien sosiaali- ja terveyspalveluista vastaavien alueiden on aloitettava toimintansa suunnitelman mukaisesti vuoden 2017 alussa. Lisäksi kaikki toimet ja kohdennukset, jotka edistävät työllisyyttä, ovat kannatettavia.

Vesivalon mielestä puolueiden ei pitäisi enää taittaa peistä kesäkuussa tehdystä sote-päätöksestä. Erityisen paljon julkisessa keskustelussa on ollut esillä yksityisen palveluntarjoajan asema.

- Nyt täytyy palauttaa mieliin hallitusohjelman alkuperäinen kirjaus sote-uudistuksesta. Kyse on nimenomaan julkisten palveluiden, erityisesti perusterveydenhuollon parantamisesta. Uudistuksen toteutuminen ei saa kaatua erilaisiin ideologisiin rintamalinjoihin. Kesäkuussa saavutettiin niin hallituksen kuin oppositionkin kannattama ratkaisu, josta on päämäärätietoisesti jatkettava.

Vesivalo muistuttaa, että kuntien toiminnassa saadaan säästöjä aikaan, jos pidetään kiinni palveluiden laadusta. Järkevä työnjako, kuten esimerkiksi hoitajavastaanottotoiminta, on myös oleellinen osa sote-uudistusta. 

- Jos sosiaali- ja terveysalan koulutetut ammattilaiset pystyvät keskittymään täysimittaisesti työssään potilaiden hoitamiseen saadaan tästä tehoja aikaiseksi. Monin paikoin hoitajat joutuvat siivoamaan, toteuttamaan ruokahuoltoa jne. Näitä tehtäviä varten on olemassa ammattilaisia, joiden palkkaaminen vapauttaisi hoitajien työaikaa koulutusta vastaaviin tehtäviin.

Lisätietoja:
Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo, gsm 040 587 4346