Hoitajien lääkkeenmääräämisoikeus säästää terveydenhuollon kustannuksia

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola ihmettelee työnantajien näkemystä lääkkeenmääräämiskoulutuksen kalleudesta. Mediuutiset julkaisi viime viikolla (16.11.) uutisen, jonka mukaan työnantajien mielestä 5000 euroa maksava koulutus on liian kallis.
 
Sairaanhoitajilla, terveydenhoitajilla ja kätilöillä on ollut vuoden 2011 alusta asti oikeus julkisessa terveydenhuollossa määrätä rajatusti lääkkeitä potilaille. Ennen rajatun lääkkeenmääräämisoikeuden saamista hoitajan on käytävä vuoden mittainen laaja täydennyskoulutus, sillä tehtävässä tarvittava osaaminen ei sisälly peruskoulutukseen.
 
- Ihmettelen paikallisten työnantajien näkemystä siitä, että  tämä 5000 euron hintainen koulutus olisi liian kallis. Päinvastoin koulutuksen avulla on mahdollista säästää terveydenhuollon menoissa, koska  lääkäreiden työpanosta voidaan hyödyntää vastaanottotoiminnassa tehokkaammin.  Koulutus on esimerkki mielekkäästä uudistuksesta, jonka avulla terveydenhuollon resursseja hyödynnetään paremmin, Laitinen-Pesola sanoo. 
 
Tehyn päättäjät ovat linjanneet, että lääkkeenmääräämisestä saisi 300 – 500 euron suuruisen palkankorotuksen kuukausipalkkaan. 
 
- Selvitystemme mukaan näyttäisi siltä, että palkankorotukset ovat pääsääntöisesti toteutuneet. Koulutuksen käyneet hoitajat ovat myös olleet tyytyväisiä ja innostuneita uusista työtehtävistä.
 
Tehyn valtuusto on tänään koolla Helsingissä. Valtuusto muistuttaa, että sosiaali- ja terveyspalveluissa on seuraavien vuosien aikana tehtävä merkittäviä rakenteellisia ja työnjakoon liittyviä uudistuksia, joiden avulla toimintaa voidaan kehittää tuloksellisemmaksi. Uudistuksilla on siksikin kiire, että sosiaali- ja terveysalan henkilöstöllä on vahva toive saada tulevista muutoksista ajoissa tietoa.
 
- Toivon, että kunnat ottavat uudistukseen mukaan myös henkilöstön, sillä ilman henkilöstön panosta ja sitoutumista sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistus ei tule onnistumaan. Nämä terveiset menevät niin paikallisille työnantajille kuin KT Kuntatyönantajille ja myöskin selvityshenkilöille, jotka ryhtyvät tekemään ehdotuksia kuntien sosiaali- ja terveydenhoitopalveluista. 
 
Tehyn valtuusto on aiemmin (31.5.2011) julkaissut kannanoton, jossa se ihmettelee KT Kuntatyönantajien epäoikeudenmukaisia linjauksia lääkkeenmääräämiskoulutuksesta:
 
www.tehy.fi/medialle/tiedotteet/2011/?x21916513=21124237
 
Lisätietoja: Jaana Laitinen-Pesola, puh (09) 5422 7012