Vuoden lähihoitajalla on oma vastaanotto sädehoitopotilaille

Vuoden 2022 lähihoitajaksi on valittu Minna Vuola. Hän työskentelee Turun yliopistollisessa keskussairaalassa syöpäklinikalla. Valinta julkistettiin Suomen lähihoitajien opintopäivässä 18.11.

Kuvateksti
Kuva: Minna Vuola

Minna Vuolalla on oma vastaanotto, jossa hän käy potilaiden kanssa läpi sädehoitoon liittyviä asioita: hän tukee potilaita etenkin psykososiaalisissa asioissa, ohjaa sosiaalipalveluihin ja toimii yhteistyössä muun muassa ravitsemusterapeutin kanssa. Vastaanottoa hän on pitänyt nelisen vuotta, ja on sinä aikana luonut siitä omannäköisensä.

– Parasta työssäni on ehdottomasti potilaat. Syöpäpotilailta saan välittömän palautteen ja kiitoksen tehdystä työstä, kuvaa Vuola. 

Vuola kehittää itseään jatkuvasti ja on merkittävästi edennyt urallaan. Aiemmin hän on työn ohessa kouluttautunut seksuaalineuvojaksi, ja tällä hetkellä hän opiskelee ratkaisukeskeiseksi lyhytterapeutiksi.

Vuoden lähihoitajaksi valinnan perusteluissa on huomioitu Vuolan taito kohdata potilaat: ”Hänellä on aina aikaa potilaiden tukemiseen ja kuuntelemiseen. Hän tekee hoitotyön huolellisesti ja jokaista potilasta kunnioittaen.” Lisäksi Vuola on pidetty työntekijä työyhteisössä: ”Kollegat arvostavat Vuolaa etenkin hänen avuliaisuutensa ja moniammatillisten vuorovaikutustaitojensa takia.

Vuola pitääkin tärkeänä moniammatillista työyhteisöä. Hän tekee paljon yhteistyötä esimerkiksi sairaanhoitajien, röntgenhoitajien ja ravitsemusterapeuttien kanssa. Laaja kollegoiden verkosto on mahtava tuki.

Työn haastavimmat asiat Vuolan mukaan liittyvät riittämättömyyden tunteeseen; siihen, ettei pysty ratkaisemaan kaikkia potilaan ongelmia. Vakavasti sairastumiseen liittyy usein myös esimerkiksi talousongelmia. Myös kuolema ja sen pelko ovat usein läsnä.

Vuolalla on selkeä toimintatapa työssä jaksamiseen ja siitä palautumiseen: – Kun teen joka päivä töissä parhaani, voin lähteä hyvillä mielin kotiin ja en jää kantamaan raskaita asioita vapaa-ajalla.

Vuola aikoo juhlia valintaansa Vuoden lähihoitajaksi ensi kesänä, samaan aikaan kun valmistuu lyhytterapeutiksi.

Onnea Vuoden lähihoitaja Minna Vuola!

Vuoden lähihoitaja on valittu vuodesta 2014 alkaen. Valinnan vuoden lähihoitajaksi tekee Suomen Lähihoitajat ry:n hallitus jäsenistön ehdotusten perusteella. Tehy ja Suomen Lähihoitajat ry tekevät tiivistä yhteistyötä.