Tehy vastustaa lakia palkkamallista: Sovittelija mahdottoman edessä, kansainväliset velvoitteet ja palkkatasa-arvo unohdettu

Hallituksen nyt julkistama esitys muutoksiksi lakiin työriitojen sovittelusta ja sovittelijan käsien sitominen ns. yleiseen linjaan on Tehyn mukaan tarpeeton ja vastoin kansainvälisen oikeuden velvoitteita.

Tehy on vastustanut hallitusohjelmaan kirjattua lainsäädäntöä vientivetoisesta palkkamallista voimakkaasti viime kesästä, koska se merkitsisi hoitajille ikuista palkkakuoppaa.

Uusi ja hallitusohjelmakirjausta epämääräisemmin muotoiltu lakiesitys on edelleen erittäin ongelmallinen eikä käy Tehylle. Sovittelijan tulisi uuden esityksen mukaan lain velvoittamana jatkossa arvioida ratkaisujen kansantaloudelliset vaikutukset, yleinen yhteiskunnan etu ja työmarkkinoiden toimivuus pitkälle tulevaisuuteen.

On aika kova virkavastuu sovitella työriitoja ja olla samaan aikaan kansantaloustieteen professori, tuntea yhteiskunnan kaikki toiminnot ja niiden haasteet sekä eri toimialojen liiketoiminta ja markkinatilanne. Lisäksi pitäisi tietää ennakolta, miten tietyn sopimusalan ratkaisu vaikuttaa muiden työmarkkinajärjestöjen käyttäytymiseen. Bulevardilla pitäisi olla kolmen e:n osaaja: erimielisyyksien ratkoja, ekonomisti ja ennustaja, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Lisäksi esitys väistelee sitä, että perustuslain mukaan valtiovallalla on velvollisuus edistää sukupuolten välistä yhdenvertaisuutta ja palkkatasa-arvoa. Poikkeamismahdollisuudet yleisestä linjasta perustellusta syystä eli ns. venttiilit puuttuvat esityksen perusteluista.

Kertaus on opintojen äiti. Ja kun koulutkin ovat juuri päättyneet niin kerrataan vielä: vientivetoisesta palkkamallista ei voi eikä pidä säätää lailla. Asia on jätettävä työmarkkinaosapuolten arvioitavaksi ja neuvoteltavaksi. Hallituksen kannattaa nyt vain haudata koko hanke, puheenjohtaja Rytkönen sanoo.

Lisätietoja: Tehyn erityisasiantuntija, juristi Jarkko Pehkonen, [email protected], puh. 040-531 5464.