Tehy tyrmää HUSin lisäleikkaukset – ”Nähtäväksi jää, haluavatko ammattitaitoiset hoitajat pysyä HUSissa töissä”

Tehy vastustaa torstaina päätettyjä HUSin valtavia lisäleikkauksia. Toteutuessaan ne kurjistavat entisestään paitsi hoitajien työoloja, HUSin koko erikoisterveydenhuollon tasoa sekä potilasturvallisuutta.

Kuvateksti
Kuva: Emmi Korhonen/Lehtikuva

HUS tiedotti torstaina, että sen esittämää talousarviokehystä leikattiin yllättäen 44 miljoonalla eurolla. HUSin omistajien päätös kasvattaa HUSin sopeutustarpeen vuonna 2025 vähintään 99 miljoonaan euroon, sairaanhoitopiiri kertoo tiedotteessaan.

– HUSin työntekijät eivät ole ansainneet tämän mittaluokan leikkauksia. Monet heistä työskentelevät jo ennen uusia säästöjä äärirajoilla, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Juuri viikko sitten HUS ilmoitti vuoden loppuun kestävästä rekrytointikiellosta säästöpaineiden takia. 

– Jää nähtäväksi, haluavatko ammattitaitoiset hoitajat pysyä leikkauksilla runnellussa HUSissa töissä. Todennäköisesti hoitajakato pahenee, puheenjohtaja Rytkönen huomauttaa.

Jopa HUSin toimitusjohtaja Matti Bergendahl kertoi torstaina tiedotteessa, että yhtymäkokouksen päätös leikata HUSin talousarviokehystä valmiiksi poikkeuksellisen vaikeassa taloudellisessa tilanteessa vaarantaa kyvyn hoitaa HUSin perustehtävää.

Pitkäaikainen vaikuttaja ja HUSin entinen hallituksen jäsen Osmo Soininvaara kertoi puolestaan torstaina blogissaan eroavansa HUSin hallituksesta sen jälkeen, kun yhtymäkokous päätti 44 miljoonan euron vähennyksistä.

– Katson, että yhtymäkokouksen päätösten jälkeen HUS:n hallitus ei voi edes teoriassa toimia lakia rikkomatta. Lisäksi HUS on Suomen terveydenhuollon kruununjalokivi, joka vastaa vaativimmasta erikoissairaanhoidosta kaikille suomalaisille ja jonka surkastuttamista en pidä viisaana, Soininvaara kirjoittaa.

Soininvaara kertoo, että HUS:n hallituksen toimintaa määrittää paitsi menokehys, myös lain vaatimukset hoitotakuusta ja ihmisten oikeudesta saada hoitoa sairauksiinsa.

– En tiedä, miten vaaditut säästöt tullaan toteuttamaan, mutta suuruusluokasta kertoo jotain se, että 44 miljoonaa euroa vastaa lähes 900 sairaanhoitajan palkkauskustannuksia, Soininvaara kirjoitti.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen jakaa Soininvaaran huolen. 

– Tämä uppoamaton laiva on nyt törmännyt jäävuoreen. Poliittisten päättäjien tehtävä on nyt päättää, soitetaanko kannella viulua vai pelastetaanko perustuslain turvaamat palvelut kansalaisille, Rytkönen sanoo.

Lisätiedot: 
Puheenjohtaja Millariikka Rytkönen erityisavustaja Taina Viitalan kautta, puh. 040-922 1388, [email protected].